Da li krave simentalke mogu da prezime na otvorenom?

0
164

Nesvakidašnja jesenja slika na Šlajzu u Kovilju. Nigde kućice, struje, a kafa se iz šoljice puši… Slavko Gaborov kaže da tako, već skoro dve decenije,  uz prvu jutarnu kafu, počinje dan sa svojim mezimicama – kravama.

Spyrale Adama 1120x1080

Slavko ima 15 krava simentalki i jednog bika kojeg je kupio prošle godine. Kaže posao je isplativ ako ga voliš. On je po ceo dan sa kravama, noću ih često obilazi. Objašnjava kako su simentalke otporne na zimu, a uz njegov nadzor i pojačanu ishranu i prezime tu u topolama na Šlajzu.

Na ispaši smo zatekli i komšiju, Milenka, Mileta Stojića koji je nekada imao veliku farmu, danas se  tih lepih dana samo seća. Milenko kaže da se sve manje mladih upušta u govedarstvo jer je sve manje novca u tome.

LIBRETO 1120x180

Simentalkama dve stvari izuzetno smetaju

Da su simentalke  dugovečne i vrlo prilagodljive na klimu, tlo i intenzitet iskorištavanja dobili smo potvrdan odgovor i u Poljoprivrednoj školi u Futogu. Prof.dr Milan Savić objašnjava da simentalkama više prijaju zimski dani i temperature čak i do minus dvadesetak stepeni, nego letnje žege. Tada ne jedu i daju i manje mleka. On ističe da njima izuzetno smetaju jaki vetrovi i sitan sneg a za minus i hladnoću ne mare mnogo.

PROČITAJTE I...  Farma krava simentalske rase u selu Dučić

Podsetimo, boja simentalca varira od žute do crvene s belim šarama, a glava, noge i rep su beli s pigmentnim poljima.  Odrasle simentalske krave stare 5 godina, teške su između 600 i 750 kg i visoke do150 cm. Period laktacije u intenzivnom iskorištavanju traje od 5 do 7 godina, tad prosečna krava daje od 16 do 20 litara mleka dnevno. Pored toga simentalke su poznate i po visokom procentu čistog mesa , čak do 70 procenata,  i njegovom kvalitetu, pa se svrstavaju u red najboljih krava za proizvodnju mesa na svetu.

 Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornici: Slavko Gaborov – stočar, Milenko Stojić, Prof.dr Milan Savić

 

Prethodni tekstProizvodnja belog luka u Kruščiću: Naučite iz iskustva drugih
Sledeći tekstSMILJE – Kako se gaji biljka koja vraća mladost

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime