U turbulentnom vremenu u kojem živimo ispostavlja se da je tradicionalna mešovita poljoprivredna proizvodnja jedini pravi recept za opstanak na selu. Naš domaćin Prvoslav Pejković bavi se poljoprivredom od kada zna za sebe. 1959. godine sa porodicom se preselio u selo Grabovac gde je nastavio da se bavi poljoprivredom kako je njegov deda radio.
Domaćinstvo Pejković sada se primarno bavi stočarstvom i ratarstvom, a Prvoslav nema pretenzije za širenjem. Na imanju ima 15 krava, obrađuje oko 17 hektara svoje i tuđe zemlje, seje različite ratarske kulture za ishranu stoke, a povrće iz bašte i plastenika je samo za lične potrebe.
Loši vremenski i tržišni uslovi
Svedoci smo da stočarska proizvodnja godinama kontinuirano opada usled loših vremenskih i tržišnih uslova. Prošla godina biće upamćena po nezapamćenoj suši – po nekim procenama najgoroj u poslednjih 500 godina. Suša i loše vremenske prilike umanjile su prinose žitarica što je dovelo do nestašice hrane za stoku i poskupljenja stočne hrane. Prvoslav je morao da dokupljuje hranu da bi zadržao svoje krave.
Štalski prosek iznosi 100-120 litara, ali ni to mleko ne može da proda po fer ceni. Za našeg domaćina, državne subvencije po grlu bile su jedina slamka spasa.
Zbog poskupljenja mineralnog đubriva i nedostatka novca poljoprivrednici su mahom smanjili njegovu primenu, a procena stručnjaka je da će ovogodišnja prolećna setva biti čak za 30% skuplja od prošlogodišnje.
Mnogi poljoprivrednici su već kreditno zaduženi, a većina je štedela mineralna đubriva i tokom jesenjih radova što će se svakako odraziti na prinos, ako se u proleće ne nadoknadi taj manjak.
Prvoslav ima troje dece. Svo troje studiraju, vredni su i radni, i pomažu mu kad nemaju obaveze oko škole. On se nada da će se situacija u poljoprivredi popraviti i da će bar neko od njih ostati na selu i nastaviti tamo gde on bude stao.
Opširnije pogledajte u video prilogu gore.
Sagovornik: Prvoslav Pejković, poljoprivrednik, selo Grabovac