Svesni činjenice da su za prodor, a naročito za opstanak na zahtevnoj vinskoj sceni u Srbiji, osim zavidnog kvaliteta vina, potrebni lični pečat i originalna ideja, Vuk Vujko i njegova supruga Danijela, su odlučili da svoju ljubav prema umetničkim delima, prenesu i na vinske etikete, inspirisane delima poznatih somborskih slikara, poput Milana Konjovića, Save Stojkova, Pavla Blesića. Spoj vina i umetnosti, pokazao se kao uspešna poslovna formula, za građenje vinske priče, danas poznate somborske vinarije “Vučji podrum”.
„Poezija vinom obojena“ – promocija najlepših stihova i vina
Zahvaljući porodici Vujko, Sombor će i ove godine, treću zaredom, biti stecište ljubitelja “Poezije vinom obojene”. Na konkurs se mogu javiti svi građani, autori pesama, koje su bile inspirisane vinima i ljubavlju, koje višečlani žiri pregleda, ocenjuje, a najbolji radovi se objavljuju u publikaciji. Nagrađene pesme, tokom poetske večeri, krajem avgusta, interpretiraju poznati somborski glumci.
Ovaj ljubitelj, ali i dobar poznavalac vina, kaže da ih na proizvodnju premijum kvaliteta, osim etiketa sa imenima eminentnih akademskih slikara, obavezuju i dosadašnje nagrade osvajane na domaćim i međunarodnim sajmovima. Njihovu vitrinu trenutno krasi tridesetak medalja, od kojih je najviše zlatnih. Vujko kaže da do sada nisu imali interes da se pojavljuju na prestižnim takmičenjima, budući da su još uvek mala vinarija, a učešće na njima je prilično skupo, i nemaju benefita od toga.
Inženjer voćarstva i vinogradarstva teoriju pretočio u praksu
Kada se na pravo mesto posadi odgovarajuća sorta grožđa, uz naklonost klimatskih i zemljišnih uslova i savremenu tehnologiju proizvodnje, rezultati jednostavno ne mogu izostati – smatra Vujko. A da se od dobrog grožđa može napraviti loše vino, ali nikada dobro vino od lošeg grožđa, naučio je Vuk još kao student Poljoprovrivrednog fakulteta u Novom Sadu, gde je stekao zvanje inženjera voćarstva i vinogradarstva, a sa mnogim asistentima i profesorima, ostao je i dalje u kontaktu.
Kao inženjer vinogradarstva, Vujko nije morao da izmišlja, kako kaže, toplu vodu, teoriju je uspešno pretočio u praksu, striktno se pridržavao osnovnih principa – od besprekornog održavanja i obrade oko 2 hektara vinograda u Bačkom Monoštoru, preko branja, do čuvanja vina.
U njihovoj modernoj vinariji godišnje se proizvede oko 30 hiljada litara kvalitetnog vina, koja nose prefiks “Vučji”, i koja zadovoljavaju i najistančanije ukuse ljubitelja božanske kapljice. U ponudi imaju „Vučji Šardone“, „Vučji Sovinjon Beli“, „Vučje Roze“„Vučji Kaberne“, „Vučji Bermet“ i „Vučja krv“, reč je o kupaži vina, koja je svojevrsni „odgovor“ na postojeću ponudu vina, poput Medveđe i Ždrepčeve krvi.
U planu restoran i prenoćište za putnike namernike
Nedostatak radne snage jedan je od ograničavajućih faktora u daljem širenju kapaciteta, nezadovoljno dodaje ovaj ambiciozni preduzetnik. Većinu poslova u vinogradu obavljaju porodično, a ostatak sirovina dokupljuju od drugih proizvođača. To ih, kako dodaje naš sagovornik, neće obeshrabriti niti sputati u daljem razvoju njihove vinske priče, čija je glavna okosnica umetnost – ispijanja vina, uživanja u gastronomskim specijalitetima, življenja.
U planu im je izgradnja restorana i smeštajnih kapaciteta, kako bi turisti, osim vina mogli da probaju i lokalne specijalitete, i da provedu vikende u Somboru i uvere su u gostoljubivost meštana.
Opširnije pogledajte u video prilogu gore.
Sagovornik: Vuk Vujko, proizvođač vina, Vučji podrum