Farma KRAVA i proizvodnja MLEKA u ALIBUNARU

0
124

Stojan Radić, iz Alibunara, tradicionalno se bavi stočarstvom već dugi niz godina. Ovaj posao su radili njegovi dedovi, ambari su bili puni hrane, a kuća dece. Danas je na imanju ostao sam u selu koje se polako gasi i nestaje. Deca su otišla u inostranstvo i velike gradove, jer niko više ne želi da živi na selu. Stojan se bori da dugogodišnju tradiciju održi na sve moguće načine. Na slobodnoj ispaši se nalazi oko 30 grla simentalske i holštajn rase, a njih 19 je u ovom trenutku na muži. Sušna godina je ostavila traga, pa hrane nema dovoljno i mora da se dokupljuje. Na svu muku koja je zadesila poljoprivrednike, Stojana je snašla i ta nevolja da su mu komšijska deca u igri zapalila gomilu sena. Niko nije odgovarao, niti mu je šteta nadoknađena.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Mleko koje predaje nije ekstra kavaliteta, već pripada trećoj klasi, iz razloga što na jednom otkupnom mestu više proizvođača predaje mleko, pa se ne zna tačno šta je čije i u proseku mleko ne može da zadovolji najviše standarde mlekare. Slobodna paša daje nešto nižu mlečnost sa jedne strane, ali i uštedu u hrani sa druge, kažu stočari. Licitacijom zemlje nedavno je dosta poljoprivrednika u ovom kraju ostalo bez pašnjaka.

PROČITAJTE I...  Naredne godine nova pravila za proizvođače mleka

Žrtva prevare mlekare

Stojan je sa još nekoliko svojih komšija bio žrtva prevare lokalne mlekare koja mu je u jednom trenutku ostala dužna 800.000 dinara. Država nema mehanizme koji štite proizvođače, pa su oni sami i bez pravne zaštite često na meti prevare lokalnih mlekara. Spor još uvek traje, a uloženi novac nisu povratili.

Adama Sultan 1120x180

Stajnjak kao neizostavan sastojak u receptu dobrog roda može da poveća prinos za 20 % . Ratarstvo se naslanja na stočarstvo, pa tako poljoprivrednci koji se bave govedarskom proizvodnjom imaju velike količine stajnjaka koje bi trebalo da budu rasute po njivama. Ovogodišnje poskupljenje veštačkog đubriva primoralo je proizvođače da više koriste stajnjak.

Zanimljivo je istaći da je u 2020. godini rod kukuruza kao primarne žitarice u ishrani stoke bio oko osam miliona tona, dok je u 2021. godini suša desetkovala rod i on je iznosio svega šest miliona tona. Velike nade se polažu u ovu godinu koja može biti prelomna za opstanak stočarstva u Srbiji.

galenika pylon 1120x85

Sagovornik: Stojan Radić, stočar, Alibunar

Prethodni tekstProtest poljoprivrednika Braničeva: Tražimo razgovor sa Vučićem
Sledeći tekstKrompir za godinu dana poskupeo preko 190 odsto, a poljoprivrednici odustaju od proizvodnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime