Farma KRAVA i proizvodnja MLEKA u Kovilju

0
216

Dvadesetičetiri sata u poslu, 7 dana u nedelji bez praznika, slobodnih dana. Dragoslav Uglješ iz Kovilja sa preko 130 grla stoke uz pomoć porodice uspeva da se izbori sa svakodnevnim problemima. Dan počinje u 4 ujutru a završava se u 22 sata, i svako ima svoj zadatak. Već 4 generacije u nazad porodica Uglješ uzgaja stoku. Ranije generacije su bile opredeljene za tov, dok su mlađe opredeljene za muzna grla.

Spyrale Adama 1120x1080

Stočarstvo i ratarstvo idu ruku pod ruku

Nije redak slučaj da se u štalama ovog domaćinstva krava oblizni, a pre nekoliko sedmica u ovo domaćinstvo stigle su i trojke. Pored muznih grla i tova bikova, muški deo porodice Uglješ bavi se i ratarskom proizvodnjom, kako ne bi kupovali hranu za stoku, te su tim potezom zatvorili lanac ishrane.

Iako proizvode oko 500 litara mleka dnevno, Dragoslav nije u potpunosti zadovoljan profitom koji ostvaruje. Međutim, kada se sakupi novac od subvencija može da se opstane, kaže naš domaćin. On pozdravlja potez države ove godine, koja mu je sve subvencije isplatila u jednom danu.

LIBRETO 1120x180

Viškova hrane ostane ako se vredno radi i ako je dobra godina. Trenutno Dragoslav i njegov brat obrađuju oko 400 jutara zemlje.

PROČITAJTE I...  Hitno potrebna pomoć! Krdo od 1000 krava i konja umire od žeđi na Suvoj planini

Sada im otkup mleka vrši obližnjem mlekara. Mada, kako kaže, uvek se rado seća prošlih vremena kada su nosili mleko na Riblju pijacu u Novom Sadu i gradske poslastičarnice.

Kada je bilo najbolje vreme za stočarstvo?

„Najbolje nam je bilo devedesetih, tu mogu reći da smo najviše stvorili, kapitala iz stočarstva“, kaže Uglješa.

Dragoslavova majka Danica Uglješ nekada je bila zadužena za pravljenje sira; tvrdog, mekog, lisnatog, sada kaže da ga i oni kupuju radnji. „Da je bilo lakše,bilo je, a  bilo je i bolje. Radilo se, ali se znalo zašto“, dodaje Danica.

Optimizam kao zvezda vodilja

Naš domaćin ima tri ćerke i ne veruje da će ga neko naslediti, ali kaže da je greh da se sve preseče. Međutim optimizam je ono što ga vodi u poslu i naglašava da u stočarstvu nema velikog novca, ali da je posao siguran i skoro uvek u plusu.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Dragoslav Uglješ, stočar iz Kovilja

 

Prethodni tekstMatičnjak pomaže u otklanjanju hroničnog umora
Sledeći tekstNastavlja se dodatna edukacija mladih poljoprivrednika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime