Alarmantan podatak: U Srbiji ima manje od 200.000 krava

0
207
Agrosaveti---IPARD---Farma-krava---Tavankut---02

U Poljoprivredno veterinarskoj školi sa domom učenika u Rekovcu po prvi put je organizovan skup sa preko 300 učesnika. Tema je bila stanje i perspektiva proizvodnje mleka u Srbiji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Stručnjaci, poljoprivrednici, naučnici, predstavnici ministarstava i instituta su se okupili da zajedno pronađu rešenje kako povećati proizvodnju i mlečnost krava. Prema statici svake godine prosečno gubimo oko 3% krava, a ove proizvodne godine je taj broj još veći.

Poljoprivrednici se žale na kašnjenje subvencija, a pomoćnik ministra poljoprivrede za ruralni razvoj Aleksandar Bogićević veruje da će nova ministarka poljoprivrede sve učiniti da se subvencije redovno isplaćuju. On je mišljenja da treba pokrenuti celokupno stočarstvo, a ne samo mlečno govedarstvo koje je, evidentno, najviše ugroženo.

Adama Sultan 1120x180

Nije problem sa mlekom samo u Srbiji

Predstavnik Mreže savetodavnih službi Jugoistočne Evrope iz Hrvatske Milan Gusnjak kaže da se Hrvatska, takođe, suočava sa padom proizvodnje mleka. U prilog tome navodi podatak da su pre 10 godina imali oko 60.000 proizvođača mleka, a da ih sada imaju tek 3.000. On je predložio konkretne mere u vidu sakupljanja podataka sa kojima će se evidentirati produktivnost, troškovi i prihodi, a onda i sprovođenje mera kojima će se zainteresovati mladi, da se primenjuju savremene tehnologije i znanja, te da se povede računa o proizvođačima mleka da mogu da žive od svojih prihoda i da im država to mora na nekin način garantovati.

PROČITAJTE I...  Sistem krava - tele na Krčedinskoj adi

Potrebno sistemsko rešenje

Nestašica mleka je deo svetskog problema i zbog trenutne situacije u Evropi. Mlekare u Srbiji se nadaju da će se uz sistemsko rešavanje problema i radu na povećanju mlečnosti krava poboljšati situacija u kojoj svi relevantni učesnici u ovoj industriji moraju da sarađuju.

galenika pylon 1120x85

Direktor nabavke sirovog mleka kompanije Imlek Milan Vuletić ističe da su svesni činjeni da se farme sa malom proizvodnjom mleka gase, a očekuju da će farmeri koji su ostali u proizvodnji povećati svoju proizvodnju i količine. Iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe obećali su svu moguću pomoć.

„U celom Braničevskom okrugu zastupljeno je dosta mlečno govedarstvo tako da ćemo mi a svaki način gledati da im pomognemo i potrudićemo se da našim poljoprivrednim proizvođačima, na svaki način, kao poljoprivredna služba izađemo u susret od edukacija, do novih tema poput dobijanja kukuruza za svako grlo koje je starije od 24 meseca“, rekao je direktor Poljoprivredne savetodavne, stručne službe Požarevac Bojan Stević.

Direktor Poljoprivredno veterinarske škole Ljubiša Stevanović je istakao da su staju počeli da rade po evropskim standardima i da uvoze visokokvalitetna grla.“Naše krave će morati da daju od 40 do 50 litara mleka jer je to isplativo za naš ceo kraj“, kazao je Stevanović.

PROČITAJTE I...  Farma krava u selu Sakule

Nije problem cena mleka?

„Trenutno u Srbiji ima manje od 200 000 krava, to je više nego alarmantan podatak, smanjili smo za nekoliko desetina godina više nego dva puta broj grla. To je crveni alarm, a mnogo gore od toga je da je nivo proizvodnje na ovim grlima koja su preostala daleko ispod evropskog i svetskog proseka. Nije problem u ceni mleka, cena mleka koje plaćaju mlekare u Srbiji je, verovali ili ne, možda i jedna od najvećih u Evropi. Problem je što mleka u Srbiji nema i što ga neće biti ukoliko samu proizvodnju ne podignemo na viši nivo, za 20 do 30 % prosečnu proizvodnju, a da smanjimo troškove i budemo konkurentni. Danas mleko u Srbiji dolazi iz Poljske jer je jeftinije nego što je u Srbiji“, napomenuo je direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi Rade Jovanović.

Vreme je da se struka, nauka i svi faktori u mlečnom govedarstvu, od nadležnog ministarstva, preko industrije do proizvođača usmere na pravljenje jasne strategije kako bi se naučilo na greškama drugih u okruženju i kako bi se sa što manje posledica prošlo kroz tranziciju povećanja mlečnosti grla.

PROČITAJTE I...  Stočarstvo pred krahom: Napuštanje postojećeg sistema jedini spas

Izvor: RTV

Prethodni tekstSavremeni zasad LEŠNIKA kao siguran izvor prihoda
Sledeći tekstKako se pravi lekovito kupinovo vino

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime