Farma krava i proizvodnja mleka u selu Glušci

0
838
Agrosaveti---farma-krava---proizvodnja-mleka---Glusci---01
Timac AGRO

U selu Glušci kod Šapca upoznali smo porodicu Rosić koja već 20 godina ima farmu krava. Inače, Glušci su selo sa najviše krava u Mačvi, kažu nam Rosići koji trenutno na farmi imaju 70-ak grla. Odavno su se odlučili na simentalsku rasu, jer kako kažu veoma lako prodaju i teliće stare nekoliko dana. Zadvoljni su i štalskim prosekom koji se kreće oko 20 litara po kravi. Rosići svu hranu neophodnu za farmu krava proizvedu sami, što njihove kalkulacije čini pozitivnijim, te je najvažnije olovku i papir uzeti u jesen, smatra naš domaćin.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“Poljoprivrednik koji u jesen pripremi svoju hranu, njega toliko ne interesuje cena mleka. Ima tu 20% tolerancije na cenu, ako pripremite hranu.” – smatra Dragan.

Chief-1120x180

Rosići obrađuju oko 70 hektara zemlje, a u toku je i pravljenje silaže koja čini osnovno hranivo na ovoj farmi krava. Dnevno je za jedno grlo neophodno oko 30 kilograma silaže.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Otprilike vam je potrebno hektar zemlje za jedno grlo. Sejemo lucerku, koja im je potrebna kao kabasto hranivo. Kukuruz oko 15 hektara za silažu, dok koncentrat kupujemo. Tu su još i soja i suncokret, za koji uzmemo sojinu sačmu.”

Nicogan-1120x180

Agrosaveti---farma-krava---proizvodnja-mleka---Glusci---03

Leti je veoma važno voditi računa o temperaturi u štalama, jer znamo da krave ne vole ove letnje žege. Zato su naši domaćini instalirali i ove orošače vazduha, što itekao prija njihovim grlima.

Biofor baner 728x90

“Visoke temperature obore mlečnost. Pre tri godine smo ih instalirali, tako da one malo smanje mleko, ali to nije tako drastično.” – objašnjava Dragan.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja jabuka u Surduku

Mleko prve klase za platu

Rosići proizvode mleko prve klase, što izisuje puno truda i rada. Sav posao Dragan i njegova supruga urade sami. Proizvodnja im se kaže isplati baš zbog te prve klase koja im donosi maksimalnu zaradu. Trenutna cena mleka je oko 37 dinara, plus premija i subvencije.

“Teško je sve ispoštovati, ali mi to radimo godinama, te je to postalo rutina. Redovno ih obilazimo ujutru, kao doktor kada ide u vizitu. Morate biti prisutni u štali. ”

Agrosaveti---farma-krava---proizvodnja-mleka---Glusci---04

U priči o postizanju prve klase, veliku ulogu svakako ima i mlekovod, kaže naš domaćin.

“U ceni mleka, mlekovod ima udeo od bar 30%. Jer mleko nema dodira sa vazduhom, hladi se na 4 stepena, praktično je sterilno.” – ističe naš domaćin.

A kao što smo to već spomenuli, cilj i jeste proizvesti mleko prve klase, kako bi mlečno govedarstvo imalo pozitivnu računicu.

“Razlika između prve i druge klase je oko 5-6 dinara. To nije zanemarljivo, jer čini zaradu, odnosno platu nas koji radimo.”

Kako nam kažu naši domaćini, baviti se mlečnim govedarstvom iziskuje puno truda i odricanja. Nema tu slobodnih dana, niti godišnjeg odmora, pa ipak kada sagledaju sve, reč je o proizvodnji koja im na godišnjem nivou donesi redovnu zaradu. Kako kažu, vide perspektivu, ali ističu da se ovom granom stočarstva može baviti samo onaj ko je spreman na svakodnevni rad i brigu o grlima. Njihovi kapaciteti su puni, te ne planiraju proširenje, već samo da održe postojeći kvalitet.

PROČITAJTE I...  Farma koza u Suseku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime