Vidosav Čitaković iz sela Gornji Mušić kod Mionice je dobro poznat po svojim kravama simentalkama i po proizvodnji kvalitetnog mleka. Naš domaćin u štali nema kravu koja daje ispod 30 litara mleka, neke čak daju i 40, a trenutno ih ima 14 na muži. Kako kaže za takve rezultate odgovorna je dobra genetika, do koje dolazi oštrom selekcijom, ali da bi krava ispoljila ono što njena genetika obećava, mora da ima kvalitetnu ishranu.
Kvalitetna ishrana osnova proizvodnje mleka
„Bez silaže naravno nema dobre ishrane. Zatim senaža, dobar kvalitet sena, sa svim tim, iamte i mleko. Ako je loša hrana, džabe genetika. Moje krave pojedu bar 30 kila silaže, pa lucerka, pa koncentrata bar 5 kila, itd.“
Naš domaćin napravi oko 80 prikolica silaže od kukuruza, međutim ove godine je uspeo da napravi i senažu od graška i pšenice, što nije slučaj svake sezone zbog, kako kaže, podneblja i vremenskih uslova koji im često ne idu na ruku.
„Godina je ipak bila dobra, uspeo sam pre onih velikih kiša da završim, Pravio sam senažu od graška i pšenice. Njene prednosti su proteini koje se sačuvaju, iskoristi se bolje ta zelena masa.“
Važnost selekcije
Krave našeg domaćina sve potiču sa ove farme, a s obzirom na to da je reč o vrhunskim grlima, dokazuju da Vidosav veoma dobro vrši selekciju. Smatra da je prošlo vreme kada se samo gledalo da krava ostane steona, sada se bikovi moraju birati, mora se voditi računa o brojnim detaljima koje nosi jedno grla, osim same mlečnosti. Pa opet, uz sav trud i postignut kvalitet, mlečno govedarstvo ne smatra profitabilnom granom poljoprivrede.
„Sa najboljim kvalitetom uz sve podsticaje koje mlekare za taj kvalitet daju, imam 37,5 dinara, a osnovna cena mleka je 29 dinara. Znači tu razliku postignem kvalitetom. Ali sve potrošimo na gorivo koje je skupo, još su naše njive teške za obradu, pa se puno potroši. Još kada bismo nekog platili da radi na farmi, ne bi ostalo ništa, ne mleka, nego bi i krava otišla.“
Stihijska situacija u mlečnom govedarstvu
Ono što smatra najvećim problemom jeste to što je sve od sezone do sezone. Ako je cena bikova sada tako dobra, to ne znači da će biti i dogodine, kaže Vidosav. Stihijski se sve odvija, bez jasnog, plana i sigurnosti.
Naš domaćin neće ništa menjati na svom gazdinstvu, pokušaće da sačuva ovo postojeće i samo se pita kako da savetuje svoju porodicu, da nastave tradiciju, ili da beže što dalje od stočarstva.
Opširnije pogledati u prilogu.