Farma sa 330 krava i borba domaćina da grla ne završe u klanicama

0
305

Farma krava Trajković u Skorenovcu, u Južnom Banatu, koja je pre 23 godine iznikla na temeljima devastirane farme svinja, zahvaljujući posvećenosti i borbenosti njenog vlasnika Dejana Trajkovića, još uvek uspeva da se odupre svim problemima i izazovima koji su zadesili mlečno govedarstvo u Srbiji. Iako je reč o Sizifovom poslu, 47-ogodišnji Dejan, ne želi da odustane i da zatvori farmu, jer bi time ugasio i viziju svog pokojnog oca Radovana, koji je bio začetnik te proizvodnje.

Adama Maganic 1120x180

Dejan kaže da je govedarstvo, a naročito proizvodnja mleka, jedan od najtežih poslova u poljoprivredi, i da njime ne može svako da se bavi. Ljubav prema životinjama i poljomehanizaciji, zadržali su ga na selu, i u toj proizvodnji.

Sve je teže proizvesti kvalitetnu hranu za stoku

Danas je farma Trajković jedna od najvećih u zemlji, kada je reč o individualnoj proizvodnji, trenutno ima 330 grla, koje su u polustacionarnom sistemu, budući da se krave, rase Holštajn, u proleće i u letnjim mesecima nalaze u ispustu. Na farmi se kontinuirano radi na stvaranju dobre genetike, a trude se da njihova grla ostanu u dobroj kondiciji.

MPS baneri II

Dejan pamti i godine kada su njegove krave davale i po sedamdesetak litara dnevno, što je bio rekord farme. Poslednjih godina su te količine nešto manje, zbog velikih suša, koje su umanjile kvalitet hrane koju sami proizvode, što je i osnovni razlog zbog kojeg Dejan povremeno konsultuje i nutricioniste za ishranu krava, i druge stručnjake, kako bi svojim životinjama obezbedio visokoproteinske obroke.

PROČITAJTE I...  Dve oteljene krave uslov za podsticaj

Nad domaće farme krava, nadvili su se crni oblaci

Najveći problem u mlečnom govedarstvu je taj  što farme, poput njegove, umnogome zavise od poteza države, koja, kako ističe, već godinama nema sluha za njihove probleme. Osim toga, potezi koje povlače mlekare, snižavajući otkupnu cenu ili otkazujući preuzimanje mleka od proizvođača, dodatno pogoršavaju, ionako tešku situaciju.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Poslednjih godina su se nadvili crni oblaci nad domaće farme, samo u proteklih godinu dana nestalo je 80 hiljada rogate stoke, što je zakatančilo veliki broj uspešnih farmi sa višedecenijskom tradicijom. Situacija je kulminirala u jesen prošle godine kada je krenuo nekontrolisan uvoz, uglavnom ukrajinskog mleka, koje je, kako kaže Dejan, diskutabilnog kvaliteta. Zato su stočari poslednjih meseci više na mostovima ili ispred zgrade Vlade, kako bi ukazali na alarmantnu situaciju. Pojedini proizvođači su počeli da prosipaju mleko, neki spremaju svoja grla u klanice, a neki su prinuđeni da u litarskim plastičnim flašama isporučuju svoje mleko kupcima na dogovorenim adresama po gradovima.

PROČITAJTE I...  Stočari: 12. maja opelo mlečnom govedarstvu ispred zgrade Predsedništva

Cilj kupovina robotizovane opreme

Takva situacija nije samo rezultat aktuelne vlasti, problemi se gomilaju već tridesetak godina, naglašava ovaj proizvođač. Da bi se izašlo iz ovog začaranog kruga, biće potrebno minimum pet godina, mišljenja je naš sagovornik, a do tada će se, nažalost, male farme, sa 5 i manje grla, ugasiti, jer neće moći da odgovore surovim zahtevima tržišta.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Dejanovu farmu, koja se nalazi tik uz saobraćajnu tablu za ulazak u Skorenovac, napustili smo sa verom da ćemo narednom prilikom do nje doći asfaltiranom stazom, da ćemo zateći robotizovanu mužu, i da ćemo farmom prošetati u papučama, baš kao da smo na nekoj od evropskih farmi.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku tekstu.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Sagovornik: Dejan Trajković, farma krava Trajković u Skorenovcu, u Južnom Banatu

Prethodni tekstEfikasno suzbijanje travnih korova u suncokretu, soji i šećernoj repi – provereno u praksi!
Sledeći tekstRobne rezerve objavile poziv za razmenu pšenice za brašno T-500

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime