Mlečno govedarstvo u selu Klenje

0
1229
Agrosaveti---mleno-govedarstvo---krave---mleko---Klenj---03
Foto: Vertigo produkcija/U našem ataru

Mladog stočara, Ivana Ilića iz Klenja smo upoznali kroz priču o ovčarstvu, gde on postiže veoma lepe rezultate. Danas sa njim razgovaramo na temu mlečno govedarstvo u kojem njegova porodica ima zaista dugu tradiciju.

Adama Maganic 1120x180

“Moja porodica se time bavi preko 20 godina. Počeli smo sa dve krave, bili smo klasično poljoprivredno domaćinstvo, od svega po malo. E onda smo rešili da izaberemo jednu delatnost, pa smo izabrali krave. To nam je bilo najisplativije, jer je krava kao fabrika, svaki mesec donese neki dinar.”  – priča nam Ivan.

Danas imaju 18 muznih grla, koje im daju preko 20 litara mleka extra klase. Bilo je i 25, ali kako nam je rekao Ivan imali su dosta rashoda, te je sada reč o mladim kravama. Plan je da se do kraja godine ispuni kapacitet objekta koji iznosi 27 muznih krava.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

“Sa rezultatima sam prezadovoljan, oko 22 litre nam je štalski prosek. Bude i do 25. Sa simentalcem sam prezadovoljan. Ali to je od kad imamo mlekovod. Brže muze, iskoristi taj oksitocin krave, koji traje 7-8 minuta.” – kaže naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Farma krava Matijević iz Erdevika

Agrosaveti---mleno-govedarstvo---krave---mleko---Klenj---02

Mlekovod jeste bio velika investicija za porodicu Ilić, međutim osim spomenutog benefita, on itekako olakšava samu mužu. Godinama je za mužu osim Ivana, bila zadužena i njegova baka, međutim, sada mlekovod oboma olakšava posao, priča nam naš domaćin. Leđa se moraju čuvati, međutim mlekovod osigurava i ono najvažnije, a to je kvalitet mleka koji zahtevaju mlekare.

galenika Plavo ulje 1120x180

“Prednosti su što nema fizičkog napora, nema kanti, teglenja, itd. I na sve to, mleko je bakteriološki ispravno.” – ističe Ivan.

Cena je dobra ali može i bolje

Ivan voli simentalsku rasu. Iako ima i nekoliko grla holštajna koja će izbaciti. Kao što je rekao zadovoljan je rezultatima koje postiže, ali veliku pažnju posvećuje ishrani krava kako bi mu one to vratile kroz veću količinu mleka.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti---mleno-govedarstvo---krave---mleko---Klenj---04

Inače, selekcija je veoma važna, dodaje naš mladi domaćin. On svu žensku telad ostavlja na farmi, a kupio je i jednu šampionsku kravu koja je već iza sebe ostavila potomke, tačnije obliznila se i dala dve ćerke.

PROČITAJTE I...  Farma krava i tov bikova u selu Mramorac

Kao što smo već istakli, Ivan proizvodi mleko extra klase, te mu itekako znači tih nekoliko dinara više koje dobije na cenu mleka. Zadovoljan je mlekarom sa kojom sarađuje, a kada je reč o ceni, neće mnogo da se žali. Kaže da kada uporedi cenu nafte i svega što prati jednu mlečnu proizvodnju, mogla bi ta cena biti i bolja. Ivan je mlad čovek, rešen da ostane na selu, a s obzirom na to da veoma voli ovce, pitamo se šta će izabrati?

BioPlug 728x90px

“Ako je vaše pitanje šta biram: ovce ili krave, ja kažem konje. Deda ih je imao, pa bih želeo da ih imam i ja, čisto kao hobi, da se malo prvozamo kroz selo.” – priča nam naš domaćin iz Klenja, Ivan Ilić.

Prethodni tekstZaštita šećerne repe od bolesti
Sledeći tekstVina iz sela Lopušnik

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime