Vina iz sela Lopušnik

0
1964
Agrosaveti---Vina---Lopusnik---vinograd---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Šardone, Sovinjon beli i Borgundac sa ovih vinograda u selu Lopušnik nadomak Petrovca na Mlavi iskusni vinogradar Milan Milošević pretočio je u vina koja je nazvao: Bele zore, Zlatne žice, Dolina i Tajna. Iako je parče vinograda oduvek bilo u njihovoj porodici, tek pre 10-ak godina naš domaćin je uozbiljio čitavu priču posadivši spomenute sorte na 5 hektara.

Spyrale Adama 1120x1080

“U početku je to bio porodičan hobi na 20-30 ari, a sada je to već porodičan biznis. 2007. godine smo iskoristili sredstva Ministarstva poljoprivrede, i posadili ovih 5 hektara.” – priča nam naš domaćin Milan Milošević.

Iako je usamljen po profesiji u ovom kraju, analize zemlje su pokazale da je njen kvalitet i sastav veoma pogodan za uzgoj grožđa. A to pokazuju i postignuti rezultati, te kvalitetnog grožđa nikada ne manjka, priča nam Milan. Opština Petrovac na Mlavi pod vinogradima ima oko 10 hektara, od čega je 5 u vlasništvu našeg domaćina.

LG 1120x180px

Agrosaveti---Vina---Lopusnik---vinograd---01

“Ovo zemljište je polupeskovito, kada padne kiša, već nakon pola sata može da se uđe u njive. Propusno je što odgovara vinovoj lozi.” – kaže Milan.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja organskog grožđa i vina

Grožđe koje se prerađuje u Milanovom podrumu potiče isključivo iz sopstvenih vinograda te je kvalitet ono što ih karakteriše i što ne sme da izostane. Godišnje proizvedu oko 12 hiljada litara vina koje plasiraju u nekoliko ugostiteljskih objekata. Posebno im je drago kada gosti nakon što u gradu probaju njihova vina, odluče da posete i podrum kako bi se upoznali sa samim proizvođačima. Iz tog razloga, u planu je izgradnja degustacione sale u kojoj bi mogli da ugoste ljubitelje vina.

“Ranije kada vam neko dođe u podrum, on traži belo ili crno vino. Sada je to drugačiji, kupci tačno znaju kakvo vino žele. Tako da planiramo izgraditi jednu degustacionu salu u kojoj bismo ugostili naše posetioce.” – dodaje naš domaćin.

Strana vina popularnija od domaćih

Nedavno je objavljen podatak da se u Srbiji po glavi stanovnika godišnje popiju samo 4 litre vina, a poražavajuće je to što čak 3 litre pripadaju nekim stranim vinima. Prema rečima našeg domaćina neophodno je negovati domaću proizvodnju, te je veoma pohvalno kada u nekom lokalnom restoranu primeti da se nude samo vina iz tog kraja. Na taj način se promovišu domaći proizvođači koji svakako imaju šta da ponude gostima.

PROČITAJTE I...  Zelene operacije u vinogradu - mere koje se ne propuštaju

Agrosaveti---Vina---Lopusnik---vinograd---03

“Meni je postala profesionalna deformacija da kada dođem u neki restoran, ja prvo gledam vinsku kartu. I za svaku pohvalu je kad recimo u Vojvodini nude vojvođanska vina, itd. Ovde to tek lagano kreće, te se nadam da će se isforsirati takav vid ponude.” – ističe Milan.

Ima naš domaćin prostora za širenje, tačnije razmišlja da posadi nove površine, ali još uvek nije prelomio. Nedostatak radne snage je problem koji je prisutan posebno u ovom delu Srbije. Ljudi su već decenijama u inostranstvu, a generacije iza njih sada odlaze sa još manjom dozom premišljanja. A ako se pak i odluči na povećanje zasada, Milan će ovoga puta izabrati neke autohtone sorte grožđa.

A šta još možemo dodati o vinima iz Milanovog podruma. Probali jesmo, uživali svakako, te se nadamo da smo vam zagolicali maštu. Ako vas put nanese u ovaj deo Braničeva, obavezno svratite i u Lopušnik koji se nalazi na svega 5 kilometara od Petrovca na Mlavi, kako biste probali neko od vina iz palete koju je za vas sa puno truda i ljubavi osmislio naš današnji domaćin, Milan Milošević.

PROČITAJTE I...  Pravac razvoja vinogradarstva su autohtone vinske sorte

Prethodni tekstMlečno govedarstvo u selu Klenje
Sledeći tekstProizvodnja crnog luka u selu Poljna

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime