Vina iz sela Lopušnik

0
1953
Agrosaveti---Vina---Lopusnik---vinograd---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Šardone, Sovinjon beli i Borgundac sa ovih vinograda u selu Lopušnik nadomak Petrovca na Mlavi iskusni vinogradar Milan Milošević pretočio je u vina koja je nazvao: Bele zore, Zlatne žice, Dolina i Tajna. Iako je parče vinograda oduvek bilo u njihovoj porodici, tek pre 10-ak godina naš domaćin je uozbiljio čitavu priču posadivši spomenute sorte na 5 hektara.

Adama Maganic 1120x180

“U početku je to bio porodičan hobi na 20-30 ari, a sada je to već porodičan biznis. 2007. godine smo iskoristili sredstva Ministarstva poljoprivrede, i posadili ovih 5 hektara.” – priča nam naš domaćin Milan Milošević.

Iako je usamljen po profesiji u ovom kraju, analize zemlje su pokazale da je njen kvalitet i sastav veoma pogodan za uzgoj grožđa. A to pokazuju i postignuti rezultati, te kvalitetnog grožđa nikada ne manjka, priča nam Milan. Opština Petrovac na Mlavi pod vinogradima ima oko 10 hektara, od čega je 5 u vlasništvu našeg domaćina.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Vina---Lopusnik---vinograd---01

“Ovo zemljište je polupeskovito, kada padne kiša, već nakon pola sata može da se uđe u njive. Propusno je što odgovara vinovoj lozi.” – kaže Milan.

PROČITAJTE I...  Udruženje Šasla i ocenjivanje vina: Šta su to VINSKE SUZE

Grožđe koje se prerađuje u Milanovom podrumu potiče isključivo iz sopstvenih vinograda te je kvalitet ono što ih karakteriše i što ne sme da izostane. Godišnje proizvedu oko 12 hiljada litara vina koje plasiraju u nekoliko ugostiteljskih objekata. Posebno im je drago kada gosti nakon što u gradu probaju njihova vina, odluče da posete i podrum kako bi se upoznali sa samim proizvođačima. Iz tog razloga, u planu je izgradnja degustacione sale u kojoj bi mogli da ugoste ljubitelje vina.

galenika Plavo ulje 1120x180

“Ranije kada vam neko dođe u podrum, on traži belo ili crno vino. Sada je to drugačiji, kupci tačno znaju kakvo vino žele. Tako da planiramo izgraditi jednu degustacionu salu u kojoj bismo ugostili naše posetioce.” – dodaje naš domaćin.

Strana vina popularnija od domaćih

Nedavno je objavljen podatak da se u Srbiji po glavi stanovnika godišnje popiju samo 4 litre vina, a poražavajuće je to što čak 3 litre pripadaju nekim stranim vinima. Prema rečima našeg domaćina neophodno je negovati domaću proizvodnju, te je veoma pohvalno kada u nekom lokalnom restoranu primeti da se nude samo vina iz tog kraja. Na taj način se promovišu domaći proizvođači koji svakako imaju šta da ponude gostima.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti---Vina---Lopusnik---vinograd---03

“Meni je postala profesionalna deformacija da kada dođem u neki restoran, ja prvo gledam vinsku kartu. I za svaku pohvalu je kad recimo u Vojvodini nude vojvođanska vina, itd. Ovde to tek lagano kreće, te se nadam da će se isforsirati takav vid ponude.” – ističe Milan.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja voća porodice Đorđević iz Kamendola

Ima naš domaćin prostora za širenje, tačnije razmišlja da posadi nove površine, ali još uvek nije prelomio. Nedostatak radne snage je problem koji je prisutan posebno u ovom delu Srbije. Ljudi su već decenijama u inostranstvu, a generacije iza njih sada odlaze sa još manjom dozom premišljanja. A ako se pak i odluči na povećanje zasada, Milan će ovoga puta izabrati neke autohtone sorte grožđa.

BioPlug 728x90px

A šta još možemo dodati o vinima iz Milanovog podruma. Probali jesmo, uživali svakako, te se nadamo da smo vam zagolicali maštu. Ako vas put nanese u ovaj deo Braničeva, obavezno svratite i u Lopušnik koji se nalazi na svega 5 kilometara od Petrovca na Mlavi, kako biste probali neko od vina iz palete koju je za vas sa puno truda i ljubavi osmislio naš današnji domaćin, Milan Milošević.

Prethodni tekstMlečno govedarstvo u selu Klenje
Sledeći tekstProizvodnja crnog luka u selu Poljna

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime