Poruka stočara: Spali smo na najniže grane, potrebna je temeljna reorganizacija

0
105

Iako su i minuli protesti poljoprivrednika pokazali da im sloga nije najjača strana, budući da su se za svoj boljitak borili u više kolona, ono u čemu su svi saglasni jeste da je poljoprivreda spala na najniže grane, i da joj je potrebna temeljna reorganizacija. To što se pojedini poljoprivrednici nisu priključili protestima, ne znači da su zadovoljni trenutnom situacijom u agraru – smatra Marko Peić Tukuljac, stočar iz Male Bosne, koji je učestvovao u svim pregovorima u Vladi Srbije. Po njegovom mišljenju, ljudima je dozlogrdilo da svake godine moraju da izražavaju svoje nezadovoljstvo na ulicama, zbog neuređenog tržišta i negarantovanih otkupnih cena.

Spyrale Adama 1120x1080

Identična situacija se, po Markovom mišljenju, ponavlja jer se predstavnici vlasti prema njima ne ophode kao prema ravnopravnim sagovornicima, i smatraju da su njihovi zahtevi nerealni. On se osvrnuo i na minule pregovore, u kojima su resorna ministarka, ministar finansija i predsednica Vlade, jasno pokazali da neće praviti nikakve ustupke, želeći da rešavanje nagomilanih problema prolongiraju za narednu budžetsku godinu. Nakon radikalizacije protesta, bili su otvoreniji za tražene zahteve, ali to nije vratilo optimizam u redove poljoprivrednika.

PROČITAJTE I...  Značaj pravilnog korišćenja sejanih livada i pašnjaka

Mali proizvođači prosipaju mleko koje mlekare neće da otkupe

Izvestan pomak napravljen je, kako nas je podsetio Marko, na sastanku predstavnika Udruženja proizvođača mleka i četrdesetak mlekara koje posluju u Srbiji, a koji je organizovan ubrzo nakon potpisivanja sporazuma. Nakon razmene informacija, dogovoreno je da mlekare, nakon što se oslobode zaliha uvoznog mleka, nastave sa nesmetanim otkupom domaćeg mleka.

LIBRETO 1120x180

Oni su takođe garantovali da neće otkazivati otkup mleka manjim proizvođačima, koji proizvode manje količine mleka, i da otkupna cena neće biti niža od 40 dinara po litri, plus PDV.

Iako su proizvođači, pre svega oni sa manjim brojem krava, dobili usmena uveravanja od mlekara da im se neće otkazivati otkup mleka, na terenu se dešava upravo suprotno, te su mnogi stočari prinuđeni da prosipaju sve količine mleka iz laktofriza, čime su dovedeni u bezizlaznu situaciju.

Na naše pitanje, da li bi ti domaćini umesto prosipanja mleka, mogli od njega da naprave sir ili slične proizvode, naš sagovornik kaže da je to nemoguća misija, budući da to zahteva dodatne investicije za opremanje mini pogona za proizvodnju tih namirnica.

PROČITAJTE I...  MLADI na SELU, farma KRAVA i proizvodnja MLEKA u Bačkoj Palanci

Strahuju od neispunjavanja zahteva iz sporazuma

Ovaj uzorni proizvođač mleka, koji sa svojim ocem Slavkom, vodi brigu o četrdesetak muznih krava, i dnevno proizvede oko 550 litara mleka, strahuje da će i njih zadesiti slična sudbina, a skeptičan je i kada je u pitanju ispunjenje ostalih stavki iz majskog sporazuma. Iako želi da veruje da ih ovoga puta neće prevesti „žedne preko vode“, ne isključuje ni mogućnost organizovanja ponovnih protesta, makar morali da se održe i po najvećem snegu i debelom minusu.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Marko Peić Tukuljac, stočar iz Male Bosne

Prethodni tekstŠipurak (šipak): Jedan od najmoćnijih divljih plodova
Sledeći tekstAktuelna zaštita šećerne repe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime