Šipurak (šipak): Jedan od najmoćnijih divljih plodova

0
2301
sipak
Foto: Pixabay

Šipak, šipurak ili divlja ruža, od davnina poznat i kao pasja ruža je predivan, ali trnovit grm čiji plodovi imaju 50 puta više vitamina C od limuna. Plodovi se beru u septembru i oktobru.

Adama Maganic 1120x180

Pre nego što nas daruje plodovima, šipurak (šipak) cveta jednostavnim, ali ipak predivnim cvetovima u svetlo roze ili čisto beloj boji, koji cvetaju od maja do jula. Preko 20 sorti šipka uspeva na našem podneblju i može se naći gotovo svuda, jer je prilagođen različitim prirodnim uslovima. Može se naći usamljeni primerak u dvorištima i baštama kao ukrasni grm, a nažalost malo je onih koji su se odlučili za komercijalni uzgoj ove riznice vitamina.

Šipurak je poznat narodnoj medicini još od vremena starih Grka i Rimljana koji su ostavili i prve zapise o lekovitosti plodova ove biljke. Zapravo, naziv pasja ruža dobio je jer se verovalo da može izlečiti besnilo, koje je u to doba bilo smrtonosna bolest.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Šipurak (šipak) se bere tokom septembra i oktobra, jer je tada dovoljno zreo za obradu i ima najviše hranljivih i lekovitih svojstava. Ukoliko se plodovi pripremaju za čaj, potrebno je da se osuše. Mogu na suncu i promaji da se suše ili u posebnim sušarama na temperaturi 70-80 stepeni. Važno je da se pazi da plod ne presuši.

PROČITAJTE I...  1 selo i 500 mirišljavih hektara: Pristojna zarada od lekovitog bilja nije bajka

Pored vitamina C, plod šipka sadrži vitamine iz B grupe, vitamin K, E, provitamin A, pektin u velikim kočinama, tanin, karoten, flavonoid, limunsku i jabučnu kiselinu, te veliki broj minerala, kao što su gvožđe i kalijum, fosfor, natrijum, sumpor i magnezijum.

galenika Plavo ulje 1120x180

Šipurak i lekovitost

Čaj od šipka (šipurka) može da bude korisna preventiva u zimskim mesecima, kada nam preti opasnost od prehlade i gripa. Preporučuje i nakon preležane bolesti, kako bi se ubrzao oporavak. Šipak se, takođe, koristi protiv umora i iscrpljenosti. Pored navedenog, šipak podstiče bolji rad bubrega, stimuliše apetit i podstiče probavu. Kod bolesti usta i usne duplje pomaže protiv krvarenja i upale desni i sluzokože. Takođe, pomaže u radu jetre, lučenju žuči… Novija istraživanja su pokazala da šipak ublažava bolove u zglobovima, a posebno se preporučuje u kombinaciji sa korenom đumbira, navodi se na portalu Snaga Bilja sada već čuvenog travara Momčila Antonijevića.

Upotreba šipka (šipurka)

Najčešće se koristi za pravljenje džema, marmelade, čaja, soka, ali i ulja (od koštica) koje se, takođe, koristi u prirodnoj medicini. Zato što je bogato vitaminom E, ulje šipka se koristi u farmaceutskoj industiji i kozmetologiji za proizvodnju proizvoda za negu kože i kose. Zbog prisustva velike količine pektina koristi se za konzerviranje namirnica i pripremu zimnice. Takođe, od šipka se može napraviti i lekovito vino.

Adama Forapro 1120x180

Razmnožavanje divljeg šipurka

Potrebno je uzeti reznice debljine olovke, a odrežu se na tri do četiri vidljiva pupa. Donji deo reznice se reže ravno odmah ispod pupa, a gornji deo ukoso, iznad pupa. Na taj način voda će da da sklizne i smanjiće se opasnost od razvoja gljivica i truleži, a istovremeno će da se podstakne razvoj vršnog pupa. Ovako pripremljenja reznica se umoči u hormonski prah za ukorenjavanje odrvenjene reznice. Zatim se sadi u supstrat. Preporuka je da se supstrat pomeša sa perlitom koji će zadržavati vlagu u supstratu. Očekivani rezultat ukorenjavanja je oko 25%. Naime, divlji šipak se jako teško ukorenjava i brzo ga napada trulež.

PROČITAJTE I...  LISTOVI crne ribizle - efikasan biljni lek široke primene

Ako se kupuje dvogodišnja sadnica iz rasadnika, sadnju treba obaviti u jesen, a izbegavati kasnu prolećnu sadnju kada su prijem i kasniji porast znatno slabiji. Ukoliko vas interesuje proizvodnja šipurka, preporučujemo da pročitate članak i pogledate video prilog: Proizvodnja šipka u selu Vlaška.

BioPlug 728x90px

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Prethodni tekstZa 7 meseci u Srbiju uvezeno 18.000 tona svinjetine i 176.900 prasadi
Sledeći tekstPoruka stočara: Spali smo na najniže grane, potrebna je temeljna reorganizacija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime