Stado koza u selu Radinac

0
2637
Agrosaveti---stado-koza---Radinac---02

Porodica Denić iz Radinca kod Smedereva se kozarstvom bavi skoro 20 godina. Pre pet godina su tu priču ozvaničili i uozbiljili. Danas njihovo stado koza broji oko 150 umatičenih grla. Reč je o ozbiljnoj proizvodnji koja iziskuje rad svih članova porodice.

Adama Asorbital 1120x180

“Naše stado koza je tako reći mlado, tako da od njih tek očekujem značajnije rezultate. Trenutno imao 150 umatičenih koza, i još 20-ak neumatičenih, a dnevno imamo oko 350 litara mleka.” – kaže Milan Denić.

Porodica Denić jedan deo mleka predaje mlekari, dok ostatak sami sire, a proizvode prodaju manjim radnjama u okolini. Nije kozarima lako naći sigurnog otkupljivača mleka, te je i naš domaćin imao problema sa naplatom. Sada se nada da će saradanja sa trenutnim otkupljivačem iz Vojvodine, stabilnije funkcionisati.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Agrosaveti---stado-koza---Radinac---01

“U Srbiji nema mlekare koja otkupljuje kozje mleko na širem području. Ima nekih koje uzimaju sa lokala, ili imaju svoju proizvodnju. To je veliki problem, jer nema konkurencije. Kada se pojavi neko ko hoće kozje mleko, koliko god da ti ponudi, ti moraš dati. Cena je 54 dinara plus premija.” – priča nam Denić.

PROČITAJTE I...  Nekoliko kozara iz Vojvodine osnovali zadrugu

SIREVI I SURUTKA NAJTRAŽENIJI

Što se tiče samih kalkulacija, uvek je bolje prodati finalni proizvod, kao što je to sir, međutim još uvek ne mogu sami da prerade toliku količinu mleka, odnosno potrebno im je i veće tržište, pa danas naprave sira onoliko koliko im je naručeno. Osim sira, u ponudi je naravno i surutka koja je i najtraženiji proizvod, dodaje Milan. A kada pričamo o tržištu, ono što je za pohvalu jeste Uredba u vezi sa prodajom od kuće, smatra naš domaćin.

1120x180px

“Mogli smo da prodajemo od kuće, ali to je jako usko tržište. Nakon usvajanja Uredbe, dobili smo ID broj, te možemo da prodajemo u našoj i susednim opštinama. To nam je otvorilo tržište. Nama te radnjice jednom nedeljno naručuju sir, te ne pravimo zalihe, već sve što napravimo to i prodamo.” – dodaje Milan.

Agrosaveti---stado-koza---Radinac---03

Ovo stado koza svakodnevno ide na ispašu, koje ima oko 15 kilometara, što svakako puno znači i njima i domaćinima. Uz to, kako kaže Milan, njihova prednost je i u tome što sve poslove u vezi sa farmom odrade sami, što doprinosi krajnjim kalkulacijama. Sezona proizvodnje kozjeg mleka se lagano privodi kraju, počeće zasušivanje, a zatim jarenje, ali i tu postoji problem, jer tržište za jaretinu praktično ne postoji, ističe naš domaćin.

Adama Soratel 1120x1080

“Najveći problem su muška jarad. Njih niko neće. Obilazio sam pečenjare, restorane, klanice, niko ih neće.” – priča nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Farmeri poručuju: Nestašica mleka je „uvertira“, biće još gora situacija

Tokom ovih godina, Denići su svu žensku jarad ostavljali, kako bi širili svoje stado. Sada su dostigli željenu količinu mleka, kapaciteti su popunjeni, te će dogodine biti i ženskih za prodaju, za priplod. Želja im je da još ulože u sopstvenu mini-mlekaru kako bi proširili asortiman proizvoda od kozjeg mleka.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Prethodni tekstVrhunski prinosi Syngenta Artesian hibrida
Sledeći tekstLimun trava u Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime