Potrebno izmeniti uredbu o podsticajima za tov junadi

0
172
Agrosaveti - Tov junadi u selu Rutevac 09
Timac AGRO

Udruženje Agroprofit traži od Vlade da se kroz otvaranje tržišta i izvozom žive junadi, uvode novi podsticaji od 20.000 dinara po grlu. Uz jednostavnije sticanje prava na ovaj novac preko Uprave za agrarna plaćanja i korišćenje modela koji sada važi na utvrđenu premiju od 15.000 dinara po grlu.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Kada imamo višak na tržištu koji preti da uništi celu jednu oblast, država mora da upravlja tim viškom, a ne da nas ostavi na milost ili nemilost tržištu. Bilo bi dobro da se pomognu i stimulišu proizvođači da izvoze na arapsko tržište ili u Izrael.” – kaže Čedomir Keco iz Udruženja Agroprofit.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

On ističe da u Srbiji trenutno postoji između 10.000 i 12.000 grla utovljene junadi koja nemaju kupca. Stočari su prinuđeni da ih daju u bescenje.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Udruženje pozdravlja odluku Vlade da zbog viška junadi na tržištu odvoji novac za otkup. Ističe da to u praksi mnogo kasni, nekad i po mesec dana i da su stočari zato prinuđeni da prodaju junad po jako niskim cenama.

Banner_728x90

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo i tov junadi u selu Vukašinovac 05

ZAHTEV UPUĆEN VLADI SRBIJE

Kako sada stvari stoje Udruženje ne vidi mogućnost za brže i veće otvaranje tržišta junadi. Izmenjene uredbe Vlade o novim podsticajima, doneta 14. septembra, bila je delimično i predlog ovog udruženja. Udruženje želi da pomogne da se dobra zamisao i namere vlade ostvare kroz otvaranje tržišta. Izvoz žive junadi, uvođenjem novog podsticaja od 20.000 dinara po grlu i uz jednostavnije sticanje prava na ovaj novac preko Uprave za agrarna plaćanja i korišćenje modela koji sada važi na već utvrđenu premiju od 15.000 dinara.

Biofor baner 728x90

Namera Vlade je bila da veliki posao indirektno prvo ponudi našim klaničarima. U Srbiji postoje svega tri-četiri klanice registrovane za izvoz junećeg mesa. Nijedna od njih nema ugovoreni izvoz niti kupce na vidiku. Potrebe za junećim mesom u domaćem prometu su simbolične i ne predstavljaju izlaz za domaće tovljače.

PROČITAJTE I...  Tov junadi u Crepaji – Tele skupo, hrana skupa, a bik jeftin

Od najave pomoći države stočarima, a njih je oko 12.000 u ovom poslu, prošlo je mesec dana. Sada je realno da se očekuje da Vlada donese ostvarljivu i korisnu uredbu na osnovu koje će krenuti izvoz, pre svega, žive junadi.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime