Potrebno izmeniti uredbu o podsticajima za tov junadi

0
399
Agrosaveti - Tov junadi u selu Rutevac 09
Timac AGRO

Udruženje Agroprofit traži od Vlade da se kroz otvaranje tržišta i izvozom žive junadi, uvode novi podsticaji od 20.000 dinara po grlu. Uz jednostavnije sticanje prava na ovaj novac preko Uprave za agrarna plaćanja i korišćenje modela koji sada važi na utvrđenu premiju od 15.000 dinara po grlu.

Vertigo POVERTWIN 1120x1080

“Kada imamo višak na tržištu koji preti da uništi celu jednu oblast, država mora da upravlja tim viškom, a ne da nas ostavi na milost ili nemilost tržištu. Bilo bi dobro da se pomognu i stimulišu proizvođači da izvoze na arapsko tržište ili u Izrael.” – kaže Čedomir Keco iz Udruženja Agroprofit.

Vertigo CC3 728x90

On ističe da u Srbiji trenutno postoji između 10.000 i 12.000 grla utovljene junadi koja nemaju kupca. Stočari su prinuđeni da ih daju u bescenje.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Udruženje pozdravlja odluku Vlade da zbog viška junadi na tržištu odvoji novac za otkup. Ističe da to u praksi mnogo kasni, nekad i po mesec dana i da su stočari zato prinuđeni da prodaju junad po jako niskim cenama.

Custodia 1120x1080

Agrosaveti - Mlečno govedarstvo i tov junadi u selu Vukašinovac 05

ZAHTEV UPUĆEN VLADI SRBIJE

Kako sada stvari stoje Udruženje ne vidi mogućnost za brže i veće otvaranje tržišta junadi. Izmenjene uredbe Vlade o novim podsticajima, doneta 14. septembra, bila je delimično i predlog ovog udruženja. Udruženje želi da pomogne da se dobra zamisao i namere vlade ostvare kroz otvaranje tržišta. Izvoz žive junadi, uvođenjem novog podsticaja od 20.000 dinara po grlu i uz jednostavnije sticanje prava na ovaj novac preko Uprave za agrarna plaćanja i korišćenje modela koji sada važi na već utvrđenu premiju od 15.000 dinara.

Tekton 1068x180px

Namera Vlade je bila da veliki posao indirektno prvo ponudi našim klaničarima. U Srbiji postoje svega tri-četiri klanice registrovane za izvoz junećeg mesa. Nijedna od njih nema ugovoreni izvoz niti kupce na vidiku. Potrebe za junećim mesom u domaćem prometu su simbolične i ne predstavljaju izlaz za domaće tovljače.

Biofor baner 728x90

Od najave pomoći države stočarima, a njih je oko 12.000 u ovom poslu, prošlo je mesec dana. Sada je realno da se očekuje da Vlada donese ostvarljivu i korisnu uredbu na osnovu koje će krenuti izvoz, pre svega, žive junadi.

PROČITAJTE I...  Uzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime