Poljoprivredno gazdinstvo u Lipolistu – svaštariti se mora

0
206
Agrosaveti---svastarenje-u-Lipolistu---03
Timac AGRO

TEŠKA GODINA ZA STOČARE

U Lipolistu smo obišli gazdinstvo porodice Čupić koja se bavi stočarstvom i voćarstvom. Oduvek je tako, kaže nam naš domaćin Veselin, jer se zbog nesigurnog plasmana i niskih otkupnih cena svaštariti mora. Trenutno u tovu ima 32 bika, proširuje slobodan tov, iako je ova grana stočarstva već duže bukvalno na kolenima, kaže Veselin.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Upravo sada proširujem slobodan tov, biće mesta za 60-ak komada, a zašto to radim? Pa ne znam ni sam. Čujem da su bikovi sada 1,7, na moju sreću nemam sada za prodaju, biće za jedno mesec i po dana, očekujem da će se do tada nešto promeniti.” – kaže Veselin.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

Osim tova junadi, na gazdinstvu je zastupljen i tov svinja, međutim, ove godine ni tu nije sjajno, dodaje naš domaćin.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

“Nešto prasica što sam kupovao, plaćao sam 7500 dinara, teški su bili o 27 kilograma. A kupovao sam i lakšu robu ovde po selu, do 5000 dinara. Cena svinja je sada oko 145 dinara, a pare za 30 dana, to je samo reč, inače bide za 50 dana, nije lako.” – dodaje naš domaćin.

Banner_728x90

Agrosaveti---svastarenje-u-Lipolistu---01

Tovljači svinja kažu da je ta cena zapravo proizvodna cena, te da zarade nema. Uvozi se jeftinije meso, jer u Evropi stočari mogu da prodaju i po 130, dok domaći stočari to nikako ne mogu.

Biofor baner 728x90

“To jeste proizvodna cena, ako bismo svi uzimali pasice na farmi, a takvo prase košta 7-8 hiljada dinara. Šta onda imate na kraju? Onda dođu nakupci pa vas ucenjuju, kao nije to neka roba itd. Ja godišnje utovim do 250 komada godišnje, nisam zanimljiv ozbiljnijim otkupljivačima.” – kaže Veselin.

PROČITAJTE I...  Tov bikova u selu Resnik kod Sokobanje

U LIPOLISTU VIŠNJA I KUPINA DOPUNJUJU BUDŽET

Spomenuli smo da se naš domaćin bavi i voćarstvom, tačnije proizvodnjom višanja i kupina. Što se višnje tiče, bila je ovo jedna od lošijih godina, ako pričamo o ceni, ali bar sam je obrao, dodaje Veselin.

“Dešavalo nam se da krenem da berem, sve organizujem, da mi 500-600 gajbia što je malo za dan da se nabere, onda mi javi naberi samo 200, ja naberem 10 više kako bih završio red, oni se bune. Ne znam šta da vam kažem, obrao sam je, ali moglo je to daleko bolje da bude.” – dodaje Veselin.

Agrosaveti---svastarenje-u-Lipolistu---02

Što se kupine tiče, Čupići je imaju na pola hektara, mi smo ih obišli krajem avgusta i vidimo da je još ima, jer je berba dosta kasnila, kažu nam naši domaćini. Težak posao, radnika nema, te razmišljaju i da je izvade.

Kroz razgovor smo se dotakli svega čime se Čupići bave u Lipolistu. Ovo je teška godina za poljoprivredu, jer su gubici evidentni na svim poljima. Na pitanje u vezi sa planovima, naš domaćin kaže da gura napred, jer nazad ne može, ali se takođe pita i koliko će ljudi izdržati finansijski, jer nakon loše cene, priča se ne završava, ulaže se u novu proizvodnu godinu kako bi održali i stočni fonda, i kako bi imali zdrave voćnjake za dogodine.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase Virtemberg u Mošorinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime