Proizvođači mleka u veoma teškoj situaciji

0
1550
Agrosaveti proizvodjaci mleka u teskoj situaciji 01

Milan Milaković iz Mratišića kod Mionice je četvrta generacija stočara u svojoj porodici, a danas su među većim proizvođačima mleka u svojoj opštini. Rado je Milan nastavio porodičnu tradiciju, međutim, danas su u veoma teškoj situaciji, jer cena mleka ne prati cenu inputa. Poskupelo je sve, osim mleka, kaže naš domaćin.

Agil 1120x180

“Mi smo iz godine u goidnu povećavali broj grla, sada ih imamo oko 80. Međutim, zbog trenutno veoma teške situacije u mlečnom govedarstvu, sve mi se čini da će se taj broj sada smanjivati. Cena stočne hrane je enormno poskupela, a cena mleka ostala ista. Bojim se da će se mnoge farme u Srbiji ugasiti.” – kaže naš domaćin.

Nekim stočarima su mlekare ove godine čak i umanjile cenu mleka, pa iako naši domaćini imaju korektan odnos sa mlekarom kojoj predaju mleko, trenutno cena mleka ni u jednoj mlekari nije profitabilna. Pa se pitamo onda, kako proizvođači preživljavaju? Milan nam kaže da su trenutno na ivici, malo im fali da se survaju u provaliju.

BioPlug 728x90px

“Prošle godine u martu cena supera je bila 51 dinar, a sada idu i do 85 dinara. Mi smo radili redukciju u ishrani krava, pa smo smanjili time količinu mleka, od dva zla, biramo manje.” – dodaje Milan.

PROČITAJTE I...  Farma Ile de France ovaca u Despotovcu

Agrosaveti proizvodjaci mleka u teskoj situaciji 02

SUŠA DOPRINELA TEŠKOJ SITUACIJI

Pored svih nedaća stigla je i suša, te situacija u ovom ataru nije obećavajuća, pa je pitanje i hoće li biti dovoljno hrane za dogodine?

Orius 1120x1080

“Na jesen će se hrana morati dokupljivati. Po pitanju kukuruza, ovde je veoma loš. Kukuruzi su ostali niski, biće malo silaže, a o zrnu ni ne razmišljamo. Ovde je brdski kraj, dosta kamena u zemlji, kiše nije bilo mesec i po dana. Lucerku smo dva puta pokosili, trećeg otkosa verovatno neće ni biti.” – priča nam naš sagovornik.

Cilj naših domaćin je da pre svega sačuvaju postojeći broj krava, međutim, ako se ništa ne promeni u korist stočara, i to će biti veoma teško. Generacije porodice Milaković su ulagale u stočarstvo, Milan i njegova supruga su takođe izabrali selo, međutim, ulagati, raditi ovako težak posao 365 dana u godini, od jutra do mraka, bez motiva, zašto bi?

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstOdržan 16. sajam šljiva u Osečini
Sledeći tekstNajavljen protest zbog skupog goriva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime