Proizvođači mleka u veoma teškoj situaciji

0
1565
Agrosaveti proizvodjaci mleka u teskoj situaciji 01

Milan Milaković iz Mratišića kod Mionice je četvrta generacija stočara u svojoj porodici, a danas su među većim proizvođačima mleka u svojoj opštini. Rado je Milan nastavio porodičnu tradiciju, međutim, danas su u veoma teškoj situaciji, jer cena mleka ne prati cenu inputa. Poskupelo je sve, osim mleka, kaže naš domaćin.

Spyrale Adama 1120x1080

“Mi smo iz godine u goidnu povećavali broj grla, sada ih imamo oko 80. Međutim, zbog trenutno veoma teške situacije u mlečnom govedarstvu, sve mi se čini da će se taj broj sada smanjivati. Cena stočne hrane je enormno poskupela, a cena mleka ostala ista. Bojim se da će se mnoge farme u Srbiji ugasiti.” – kaže naš domaćin.

Nekim stočarima su mlekare ove godine čak i umanjile cenu mleka, pa iako naši domaćini imaju korektan odnos sa mlekarom kojoj predaju mleko, trenutno cena mleka ni u jednoj mlekari nije profitabilna. Pa se pitamo onda, kako proizvođači preživljavaju? Milan nam kaže da su trenutno na ivici, malo im fali da se survaju u provaliju.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

“Prošle godine u martu cena supera je bila 51 dinar, a sada idu i do 85 dinara. Mi smo radili redukciju u ishrani krava, pa smo smanjili time količinu mleka, od dva zla, biramo manje.” – dodaje Milan.

PROČITAJTE I...  Farma svinja u selu Donje Livadice

Agrosaveti proizvodjaci mleka u teskoj situaciji 02

SUŠA DOPRINELA TEŠKOJ SITUACIJI

Pored svih nedaća stigla je i suša, te situacija u ovom ataru nije obećavajuća, pa je pitanje i hoće li biti dovoljno hrane za dogodine?

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

“Na jesen će se hrana morati dokupljivati. Po pitanju kukuruza, ovde je veoma loš. Kukuruzi su ostali niski, biće malo silaže, a o zrnu ni ne razmišljamo. Ovde je brdski kraj, dosta kamena u zemlji, kiše nije bilo mesec i po dana. Lucerku smo dva puta pokosili, trećeg otkosa verovatno neće ni biti.” – priča nam naš sagovornik.

Cilj naših domaćin je da pre svega sačuvaju postojeći broj krava, međutim, ako se ništa ne promeni u korist stočara, i to će biti veoma teško. Generacije porodice Milaković su ulagale u stočarstvo, Milan i njegova supruga su takođe izabrali selo, međutim, ulagati, raditi ovako težak posao 365 dana u godini, od jutra do mraka, bez motiva, zašto bi?

Prethodni tekstOdržan 16. sajam šljiva u Osečini
Sledeći tekstNajavljen protest zbog skupog goriva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime