Održan 16. sajam šljiva u Osečini

0
117
Agrosaveti---breskve---kruske---sljive---Pomoravlje---04

U Osečini je održan 16. Sajam šljiva, tradicionalna manifestacija koja ima za cilj da na jednom mestu okupi proizvođače i prerađivače “plavog zlata”, kako tamošnji meštani s ponosom nazivaju šljivu. Sajam je i ove godine okupio veliki broj proizvođača i prerađivača iz Podgorine i drugih delova Srbije.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

“Na sajam u Osečinu dolazim od prvog koji je održan, dakle 16 godina. Ovo je prilika da pokažemo šta imamo, da se predstavimo, družimo, pa da nešto i prodamo. Znači nam puno ovaj Sajam.” – kaže Živojin Pavlović iz sela Sardija.

“Šljiva nam je većini osnovni proizvod, tradicija. Proizvodio ju je moj deda, pa otac, a ja sam tu trdiciju nastavio. Ovaj kraj je poznat po šljivama, posebno moje selo, Gornje Crniljevo.” – kaže Života Erić, poljoprivredni proizvođač iz Gornjeg Crniljeva.

Sultan 1120x180

Agrosaveti - Dobar rod jabuke i sljive 01

CENA DOBRA, ALI ROD PODBACIO

Inače Sajam je zvanično otvorio ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović koji je iskazao zadovoljstvo što se proizvođači ove godine mogu pohvaliti solidnom cenom šljive.

“Vi ovde možete da kupite šljivu konzumnu za 60 dinara, za rakiju je oko 40 dinara. To je dosta dobra cena u odnosu na prethodnu godinu. Vidim da su ove godine svi zadovoljni sa malinom, kupinom i šljivom, a to su brendovi ovog kraja.” – rekao je ministar Nedimović.

LG 1120x185px

Međutim, ove godine kod većine proizvođača, rod šljive je itekako podbacio.

PROČITAJTE I...  Zaštita šljive u narednom periodu od infekcija i štetočina

“Ja lično manje šljive nisam imao u zadnjih pedeset godina, podbacila je 50%.” – kaže Lazar Jovanović, proizvođač iz sela Tuđin.

Neoram 1120x1080

“Prinos nam je ove godine umanje za 40-50% u odnosu na prošlu godinu. Ima zasada gde nema ni jedne šljive na stablu.” – kaže Snežana Jović iz sela Gornje Crniljevo.

Agrosaveti - Suve šljive 01

SUVA ŠLJIVA BREND PODGORINE

Ono što su odavno prepoznali u Podgorini jeste to da je važno ne prodati šljivu kao sirovinu, već je osušiti i tako joj obezbediti dodatnu vrednost. Prošle godine je cena suve šljive za poljoprivrednike bila veoma loša, međutim, s obzirom na to da ove sezone sveža ima dobru cenu, nadaju se da će tako biti i sa suvom.

Timac AGRO Tečna đubriva

“Ja svu količinu šljive osušim, mali deo ode u rakiju. Oduvek tako radim, imam mini sušaru već 16 godina, a nekada sam radio po starinski, tzv. dimare naše. Osušimo između 4,5-6 tona, zavisi od godine. Ove godine se nadam ceni od oko 300 dinara, jer je obično cena suve šljive šest puta veća od sirove.” – kaže Živojin Pavlović iz Sirdije sela kod Osečine.

PROČITAJTE I...  ŠLJIVA – Ruža naših voćnjaka

“Mi svu količinu šljive osušimo. Ne bih se osvrtala na prošlu godinu, jer je cena suve šljive bila veoma loša. Nismo se uklopili. Nadamo se da će ove godine biti bolje, jer ako je sveža šljiva 40 dinara, nadamo se da će suva biti bar 300 dinara.” – ističe Snežana Jović iz Gornjeg Crniljeva.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Srbija je kažu druga zemlja u svetu po proizvodnji šljive, a veliki doprinos tim brojkama daju upravo proizvođači iz opštine Osečina koja godišnje proizvede oko 20 miliona kilograma plavog zlata.

Prethodni tekstNedimović da objavi ugovor o prodaji 3.800 hektara Slovencima
Sledeći tekstProizvođači mleka u veoma teškoj situaciji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime