Proizvodnja mleka i malina u selo Brezovica

0
870
Agrosaveti---proizvodnja-mleka-i-malina---Brezovica---01
Timac AGRO

U selu Brezovice nadomak Valjeva obišli smo gazdinstvo Sretena Milutinovića. Njegova porodica se, kao i većina meštana, bavi voćarstvom dok je proizvodnja mleka tradicija. Nekako poslednjih godina primat uzima mlečno govedarstvo kojem su se ozbiljno posvetili, kaže nam naš domaćin. U štali ima simentalca koji dominira u ovim krajevima, a trenutno je 10 grla na muži.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180 (1)

“Proizvodnja mleka je zapravo porodična tradicija. One su uvek bile prisutne na našem domaćinstvu, međutim, sve to je bilo dosta stidljivo. Još nešto, stočarstvo ide uz voćarstvo, jer je stajnjak neophodan. Sada smo mi uozbiljili priču, imamo solidna grla.” – kaže Sreten.

Milutinovići se trude da isprate sva pravila i da njihovo mleko bude u prvoj klasi, kako bi računica na kraju imala smisla. Štalski prosek je za sada oko 15 litara, ali se trude da ga povećaju. Kada pričamo o ceni mleka, i to može bolje, dodaje naš domaćin.

TRIMAxX-Vertigo-1120x180

Agrosaveti---proizvodnja-mleka-i-malina---Brezovica---02

“Cena mleka nikako ne prati troškove ulaganja. Tu posebno mislim na cenu nafte, bez koje ne možeš da mrdneš iz dvorišta. Nekada je to bilo dosta drugačine, sada je taj paritet neuporediv. Nema tu neke matematike. Nećeš se ti od ovoga obogatiti, imaš za kuću, za račune i to je to.” – smatra naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja keleraba u Mužlji

PROIZVODNJA MALINE U KONTROLISANIM USLOVIMA

Nekada je na ovom gazdinstvu dominirala proizvodnja maline i kupine, međutim, zbog loše situacije u toj proizvodnji, naši domaćini su se okrenuli proizvodnji mleka. Nisu u potpunosti zanemarili voćarstvo, šta više, okrenuli su se ka kontrolisanoj proizvodnji. Naime, Brezovice se nalaze u blizini jezera Rovni, brane Stubo-Rovni, te postoji tendencija da ovaj čitav kraj pređe na organsku priču, kako bi se zaštitla pijaća voda. Nadali su se proizvođači voća i boljoj ceni tokom perioda konverzije, međutim, to još nisu dočekali.

CUSTODIA--1120x180

Naime, prinosi u kontrolisanoj proizvodnji manji su za oko 30-40 posto, preparati koji se smeju koristiti su mnogo skuplji, a razlika u ceni prodatih plodova je bila oko 20 dinara, što nije bilo dovoljno da nadomesti sve spomenuto.

Agrosaveti---proizvodnja-mleka-i-malina---Brezovica---03

“Cena je uvek motiv broj jedan za bilo šta, pa su nas obećanja o boljoj ceni maline proizvedene pod kontrolisanim uslovima, pokrenula ka svemu tome. Plus, naravno, blizina brane Stubo-Rovni, mislim da ćemo jednog dana zbog toga i morati da se bavimo organskom proizvodnjom. Ali cena maline iz konvencionalne proizvodnje bila je od 170-190 dinara, dok ova naša iz perioda konverzije nije prelazila 190 dinara. To jednostavno nije dovoljno.” – kaže Sreten.

PROČITAJTE I...  Tov junadi kao razvojna šansa

Ovakava situacija je naterala mnoge da dobro razmisle da li će nastaviti sa ovim načinom proizvodnje maline, jer kažu da su mnogo više izgubili nego što su dobili.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime