Zbog cene mleka rasprodaju krave

0
394
Agrosaveti otkupne cene mleka prazne stale 02

Otkupne cene mleka ne prati inpute proizvodnje, te proizvođači sa razlogom negoduju. Mladi poljoprivrednik Aleksandar Pantelić iz sela Blaznava kod Topole je zbog spomenute situacije rešio da rasproda krave koje se godinama unazad nalaze na njihovom gazdinstvu.

Adama Asorbital 1120x180

“Nekada je u našem kraju bilo mnogo više krava, sada se priča o mlečnom govedarstvu svela na dva gazdinstva. Moji su od dede nasledili jednu kravu i tako krenuli. Povećavali su broj, pa smo tako došli do 11 grla. Međutim, vidite i sami koja je cena mleka, pa sam se naljutio i prodao 5 krava. Otišle bi i ostale, ali nisu mogle biti natovarene, a i mojima je žao, pa su eto prvotelke ostale.” – priča nam Aleksandar.

Našeg sagovornika je izrevoltiralo to što je, ionako niska, otkupna cena mleka početkom godine još više umanjena, dok su sa druge strane cene žitarica i sve drugo što prati proizvodnju mleka poskupelo.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“2007. godine mleko je bilo 33-34 dinara, a za naftu vam je tad trebalo oko 2,5 litre mleka. Mleko su nam ove godine umanjili za 1,40 dinara, znači sa 30 dinara je smanjeno za 1,40 dinara, a znamo pošto je nafta, pošto je kukuruz i sve ostalo. Sve je poskupelo, a nama umanjili cenu mleka.” – kaže Aleksandar.

PROČITAJTE I...  Muzne krave i proizvodnja mleka u selu Mužlja

Agrosaveti otkupne cene mleka prazne stale 01

Kada je na društvenim mrežama podelio fotografiju sa utovara, nizali su se komentari sa pričama o tome kako nije jedini, kako i mnogi drugi stočari smanjuju broj grla, ili u potpunosti odustaju, te da ko jednom isprazni štale teško ih ponovo napuni. Bilo je puno komentara u kojima ljudi kažu da u pojedinim selima nema niti jedna krava, ili su se prisećali koliko je u pojedinim selima nekada bilo krava dok se danas ta priča svela na pojedince. Razlog? Pa niska cena mleka, jer težak je to posao, a motivacija nikakva.

Adama Tomigan XL 1120x180

CENA SVINJA I JAGNJADI DEPRIMIRAJUĆA

Naš sagovronik je rešen da ostane na selu, iako je većina njegovih vršnjaka, pa i onih mlađih otišla, ili u grad, ili u inostranstvo. Međutim, sagledavajući cenu stoke, pita se, da li je ispravno odlučio?

“Imamo mi na domaćinstvu i tri krmače prasare, kao i 18 ovaca, sjeničkih. One su bile umatičene, ali u onom trenutku kada je neophodan minimum povećan sa 10 na 30 grla, ja sam prestao da vodim papire. O ceni svinja neću ni da govorim, 100 dinara, katastrofa. Ostao sam na selu, ulagalo se u objekte, u mehanizaciju, ne znam šta ću dalje. Nije ni malo lako okrenuti se i otići.” – dodaje Aleksandar.

KWS banner 728x90
Prethodni tekstZaštita jabuka u fenofazi od zelenih buketića do roze pupoljka
Sledeći tekstVredni Šumadinci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime