Ove nedelje odjava afričke kuge svinja na području 10 opština

0
427
Agrosaveti - Broj svinja u Španiji 02

U Vladi Republike Srbije na zadnjoj sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS) došlo se do zaključka da su stečeni  uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta.

Adama Maganic 1120x180

Operativni štab, na kome je predsedavala ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, diskutovao je o merama i zaključcima donetim na prethodnoj sednici, trenutnoj situaciji na terenu kao i o narednim koracima koji će biti sprovedeni u cilju suzbijanja ove bolesti.

Na sednici su izneti najnoviji podaci prema kojima je do sada ukupno na 1.860 gazdinstava na teritoriji 45 opština, u 14 upravnih okruga (Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski i Grad Beograd) potvrđeno 2.236 slučaja AKS kod domaćih svinja, od čega je 2.181 uginulih svinja.

MPS baneri II

U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 30.045 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Na osnovu sprovedenog nadzora i dijagnostičkih ispitivanja na Afričku kugu svinja, a u skladu sa zakonskim propisima, stečeni su uslovi da se bolest tokom ove nedelje odjavi na području 10 opština u 28 žarišta.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Prema poslednjem izveštaju iznetom na sednici Štaba, potvrđeno je prisustvo AKS na velikoj farmi, ali zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih službi na terenu preduzete su sve mere.  Od ukupno 20.000 svinja na farmi, u svim objektima i sobama u kojima je utvrđen virus hitno je eutanazirano 796 grla, a uginule su 302 svinje.

PROČITAJTE I...  Pogledi na AGRAR: Pune mesare lošeg mesa iz uvoza, prazne staje i obori

Biosigurnosne mere na farmi su na visokom stepenu, a unutrašnja organizacija poslova i radne snage je odvojena za svaki objekat pojedinačno čime se smanjuje mogućnost prenošenja virusa unutar farme.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Zaključci sa sednice

  • da se u narednom periodu uključi i inspekcija zaštite životne sredine koja bi dodatno kontrolisala ispuste iz velikih klanica, priobalje reka i deponije
  • da na predlog Vesne Milićević iz Naučnog instituta za veterinarstvo Srbije, ova institucija dostavi konkretne podatke o slučajevima zloupotrebe i kršenja propisa od strane veterinarskih službi
  • da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave dostavi podatke od lokalnih samouprava o licima koja će biti u regionalnim i lokalnim kriznim centrima, kao i spisak svih manifestacija koje će biti održane u narednom periodu
  • da će se razmotriti stav struke o depopulaciji domaćih svinja na gazdinstvima sa niskim biosigurnosnim merama

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije 

Prethodni tekstLG pšenica: Četiri VISOKORODNE sorte, vrhunskog kvaliteta zrna
Sledeći tekstUzgoj VIRTEMBERG i ILE DE FRANCE rase ovaca u selu Šapine

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime