Potrebe za proizvodima od kozjeg mleka tokom poslednjih nekoliko godina rastu, pa možemo reći da se kozje mleko vraća na velika vrata. Ljudi sve više razmišljaju o zdravlju, a znajući da je kozje mleko izuzetno lekovito, na svoj meni uvršatavaju i delicije od kozjeg mleka. Sa druge strane farme koza se otvaraju i zatvaraju, u zavisnosti od toga ko se kako snašao na tržištu, a porodica Žutković iz Nove Gajdobre se snašla. Oni laganim, ali sigurnim koracima grade svoju farmu i stvaraju tržište.
“Volimo životinje, a i na gazdinstvu kod tate su ranije bile koze, pa smo odlučili da osnujemo farmu. Sa druge strane, ovo nam je i dodatni prihod. Trenutno imamo 17 koza, uglavnom su to mlade kozice, tako da imamo sada samo pet na muži. Za sada se ne žalimo na prodaju proizvoda od kozjeg melka, ide nam, pa videćemo, ako se ovako nastavi, možda ćemo i proširiti.” – kaže nam Žarko.
Ali ne žure. Cilj im je da svo mleko prerade, a već imaju stalne mušterije koje podmiruju trenutnu proizvodnju mleka. Trude se naši domaćini da njihove koze jedu samo prirodno, tako da za sada svu hranu sami proizvode.
“Prodaja ide, žena pravi mladi sir, sitni sir, kiselo mleko, surutka naravno i mleko. Prodajemo od kuće, nosimo kupcima u Baku Palanku, tako da ne žalim se.” – ističe naš domaćin.
Za sada je to sasvim dovoljno, no, kada prošire proizvodnju, širiće i svoj asortiman proizvoda od kozjeg mleka. I dalje kod mnogih ljudi postoje predrasude kada je kozje mleko u pitanju. Često čujemo da kažu kako ono smrdi, bez da su i probali. Kod mnogih mušterija prvobitno je bilo neophodno upravo to, da probaju, pa ih kvalitet vrlo brzo demantuje, kaže naš domaćin.
ZADRUGA PODUNAVSKI KOZARI
Ono što bismo da naglasimo, baš kada spominjemo tržište i ambicije, jeste to da je Žarko član zadruge Podunavski kozari koja je trenutno u osnivanju.
“Da. Četiri farme su se udružile sa ciljem da lakše plasiramo svoje proizvode, da pokušamo da napravimo jedan brend. Zadrugu smo tek osnovali, ali imamo lepe planove.” – kaže Žarko.
Naši domaćini su na početku svoje priče. Cilj imaju, kvalitetna grla takođe, te ih u narednom periodu čeka puno posla. Žarkova želja je da dogodine završi ovaj objekat, kao i da svojim kozama obezbedi slobodu na ispustu koji će biti iza objekta. Za sam kraj priče, Žarko je želeo da se zahvali čoveku koji mu je pomogao prilikom prvih koraka, a koji je nesebično sa njim podelio svoje dugogodišnje iskustvo iz sveta kozarstva.
“Ja bih ovom prilikom da se zahvalim čika Milanu Rajinoviću koji mi je zaista puno pomogao kada sam počinjao. Šta god mi je bilo nejasno, pitao sam, a on mi je davao savete. A zahvaljujem se i mojim kolegama, zadrugarima.” – ističe naš domaćin.
Ako sve bude išlo po planu, izgradiće ovde i mini mlekaru. To sve zavisi upravo od godina koje slede, jer je veliko zaletanje i megalomanija i razlog zatvaranja brojnih farmi širom Srbije.