Farma krava i proizvodnja mleka – Na mladima svet ostaje

0
251
Agrosaveti---Frama-krava---Plavsic---Backa-Palanka---03
Timac AGRO

Kada smo stigli na farmu krava porodice Plavšić iz Bačke Palanke, dočekala nas je zanimljiva ekipa: Sofija, Staša i Spasoje, deca vlasnika farme, koja su nam tog dana bili domaćini.

“Ja sam Sofija Plavšić, jedan od pet članova porodice Plavšić koja se ovim poslom bavi već 30 godina. Tada se krenula sa nekoliko krava, a danas imamo 350 grla. Svi članovi porodice su uključeni u poslove oko farme, pa tako i moja sestra, brat i ja.” – kaže nam Sofija.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

Njih troje svakodnevno učestvuju u održavanju ove velike farme, a kako kažu ništa im ne predstavlja problem. Iako svi rade sve, poslove su ipak, prema samim afinitetima, podelili, te je tako najstarija Sofija zadužena za administativne poslove, jer je završila ekonomsku školu i ove godine upisala Ekonomski fakultet. Staša je učenica Poljoprivredne škole, smer veterina, te je zadužena za lečenje životinja, dok je najmlađi Spasoje kojim ima samo 11 godina, pokazao veliko interesovanje za traktore i njive, pa njegove sestre u šali kažu da je on prvo naučio da vozi kombajn pa bicikl.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Frama-krava---Plavsic---Backa-Palanka---01

Dakle, ekipa koja je itekako privukla našu pažnju. Na farmi ima 350 krava, te je posla uvek, kaže nam Sofija. Inače, ovde se na dnevnom nivou proizvede između 3500 i 4000 litara mleka.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Glušci

“Moja prva sećanja u vezi sa farmom počinju 2000-tih kada smo sestra i ja bile male, mama je dolazila da hrani telad, pa nas je vodila, a mi smo imale lopatice pa smo ubacivale hranu u valove. Moje zvanično uključenje u poslove oko farme počinju kada sam upisala srednju školu, tada sam naučila sve šta treba oko krava.” – priseća se Sofija.

Biofor baner 728x90

NA MLADIMA SVET OSTAJE

Kao što smo rekli, Sofijina mlađa sestra, Staša, voli veterinu, ali pre svega voli životinje. Od malih nogu je sa ocem lečila i brinula o kravama, te će nakon srednje škole upisati Veterinarski fakultet, kako bi svoje znanje primenila na svojoj farmi.

“Ja zajedno sa ocem i našim veterinarom lečim krave, junice, pomažem kada se tele. U školi naučim teoriju, ali ovde zapravo naučim sve iz prakse. Ovde sam stekla najveće znanje. Sada već mogu sama, uz tatu sam dosta naučila, znam sve oko lekova, kojoj šta treba. Ne moram ništa više ni da pitam oca, znam sve sama.” – ponosna je Staša.

Agrosaveti---Frama-krava---Plavsic---Backa-Palanka---02

POSVEĆENOST JE NAJVAŽNIJA, NIŠTA IM NIJE TEŠKO

Svo troje su izuzetno posvećeni životinjama i kako kažu najteže od svega im je kada neko grlo mora da ode sa farme, ali u donosu na druga gazdinstva, ovde se krave zadrže za nijansu duže, baš zbog toga što se oni teško opraštaju od njih.

PROČITAJTE I...  Stočarstvo porodice Rajić u selu Donje Livadice

“Od malih nogu smo uključeni u ovaj posao. Ovde na farmi svaka životinja ima svoje ime, one nama nisu samo broj, imamo drugačiji odnos sa njima, kao da su nam drugarice. Ima dosta grla koja kada nas vide odmah dolaze da se maze.” – kaže nam Sofija i dodaje da svako od njih ima neku svoju mezimicu među kravama.

Inače, ovo su grla iz njihove proizvodnje, jer svu žensku telad ostavljaju, dok mušku prodaju. Ima među grlima i šampiona novosadskog sajma, na šta su takođe ponosne. Puno im se pažnje posvećuje, ističu Sofija i Staša, te ne bi mogle ni da zamisle da su njihve krave na vezu. Staša nam ističe da je najvažnije posmatranje grla, jer se samo na taj način može primetiti i najmanja promena.

“Neke farme imaju senzore na kravama, to i mi imamo u planu da uradimo jednog dana. Ovako, mi smo stalno ovde, posmatramo ih, gledam da li sve jedu, da li lepo šetaju, kakvo je mleko, da li je opalo kod neke krave itd. Sve je to važno.” – ističe Staša.

PROČITAJTE I...  Farma virtemberg ovaca u Sanadu

Agrosaveti---Frama-krava---Plavsic---Backa-Palanka---04

ZNAMO DA OVAJ POSAO NIJE CENJEN, ALI MI GA VOLIMO

Iako su veoma mlade, njih dve uz roditelje itekako prate dešavanja na tržištu. Već su svesne da je reč o možda i najtežoj grani stočarstva, te smatraju da ovaj posao nije dovoljno cenjen.

“Nema ovde odmora, uvek neko mora biti na farmi. Muža počinje u 5, pa posle toga oko hrane čitav dan, ako smo i otišli negde na slavlje, pa nas pozovu kažu da se krava teli, mi odmah stižemo, težak je posao, nema slobodnog dana, zato mislim da nije dovoljno cenjen.” – smatra mlada Sofija.

Pa ipak, pune su elana, ne boje se posla, uče i rade, a sve to je praćeno velikim ambicijama kada je farma u pitanju. Najradosnije su kada se krava oteli, jer kako kažu to tele predstavlja budućnost. Inače, stariji Plavšići lagano posao prepuštaju deci, daju im veća ovlašćenja, te Sofija, Staša i Spasoje već sada učestvuju bukvalno u svakom segmenutu proizvodnje mleka.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime