Na svega nekoliko kilometara od centra Novog Sada, tačnije na Paragovu, nalazi se voćnjak dunje porodice Sekulić. Godina je rodna, te je i prinos i kvalitet bio zadovoljavajuć, kaže naš domaćin, Davor Sekulić.
“Zasad dunje star je šest godina, a u priču sa dunjom krenuli smo nakon što smo izašli iz jedne ozbiljne vinogradarske priče. Odabrali smo dunju kao proizvod kog nema dovoljno na tržištu, a kupaca ima. Imamo leskovačku i vranjsku dunju.” – kaže Davor.
Ove dve sorte su i najmanje otporne na erviniju, bolest zbog koje mnogi zaziru od proizvodnje ove voćne vrste, ali su i najbolje za preradu, ističe Davor.
“Nismo želeli bugarske ili američke sorte, ostali smo verni nama. A za preradu su najbolje. Od leskovačke se pravi najbolja dunjevača. Povećali smo zasade, a cilj nam je 100 tona dunje.” – ističe Davor.
ZBOG ERVINIJE MNOGI ODUSTAJU
A kao najvažnija tema kada se priča o proizvodnji dunje, jeste upravo borba protiv ervinije, te smo pitali našeg domaćina kako se on bori protiv nje?
“Odmah posle cvetanja ulazi se u odrstranjivanje zaraženih grančica, onda čekamo kraj juna meseca, tada dolazi do opadanja plodova, pa je ta rana otvorena za ulazak ervinije, tako da tu morate reagovati. Treće reagovanje je pred berbu kada se sve suve grane sakupljaju, spaljuju, a opali plodovi pokupe.” – kaže naš domaćin.
U ovom voćnjaku nema navodnjavanja, što stablima uopše ne smeta, a s obzirom na to da Davor ima i farmu ovaca, dobar deo stajnjaka završi upravo u voćnjaku.
“Opredelili smo se za uzgoj bez navodnjavanja, u avgustu i septembru nije bilo kiše, što jeste bio problem. Međutim, ipak je ova godina dobra, očekujemo oko 40 tona dunje. Radimo analizu zemljišta, na 100 stabala bacimo tri kubna mestra prerađenog ovčjeg stajnjaka, to radimo na svake dve godine.” – dodaje Davor.
TRŽIŠTE POSTOJI I ZA DUNJU I ZA RAKIJU
Dunja je veoma tražena voćna vrst, možemo slobodno reći deficitarna, te se oni najhrabriji upravo zato odlučuju za nju. Sekulići sa plasmanom nemaju problema, deo beru za konzum, a od dela peku svoju dunjevaču.
“Dunja koja ide u market ne sme biti sitnija od recimo 7 cm, ne sme imati fleke. Čuvamo ih u hladnjači, mogu tako da stoje do tri meseca. Ostale dunje beremo kasnije, za naš destilat u našoj destileriji.” – priča nam naš domaćin.
To je finalni proizvod u koji je uloženo puno truda i učenja pre svega, dodaje naš domaćin, a taj trud je ove godine i nagrađen.
“Naša rakija od dunje je prošle godine ocenjena zlatnom medaljom za kvalitet, a ove godine naša rakija je postala šampion Novosadskog sajma.” – ponosno ističe Davor.
Rekao je Davor na početku naše priče da je proširio proizvodnju, da ima mlade zasade, a cilj mu je da ima 5000 stabala dunje, odnosno da proizvede 5000 litara dunjevače.