Zbog svinjske kuge ubijeno 50.000 svinja u Rumuniji

1
643
Agrosaveti - Afrička svinjska kuga u Rumuniji 01

U Rumuniji je od početka godine zbog agresivnog širenja afričke svinjske kuge ubijeno više od 49.000 svinja, a registrovana su 524 slučaja izbijanja bolesti, od kojih 521 u domaćinstvima i tri u privrednim subjektima, saopštile su nadležne rumunske veterinarske vlasti.

Agil 1120x180

Predstavnici Nacionalne sanitarne veterinarske uprave (ANSVSA) rekli su da je u Rumuniji od 9. juna ove godine zabeležena „veoma agresivna evolucija svinjske kuge“.

Predsedavajući ANSVSA Geronimo Raduku Brančesku rekao je da je u celoj zemlji od početka godine usmrćeno 49.815 svinja, da je pogođeno 14 lokacija na severo-zapadu i 80 na jugo-istoku zemlje, gde je trenutno najozbiljnija situacija u okrugu Tulča, preneo je danas rumunski poslovni portal ACTmedia.eu.

BioPlug 728x90px

Afrička svinjska kuga u Rumuniji – godinu dana kasnije

”Juče je bilo godinu dana od izbijanja svinjske kuge u Rumuniji, koja se sporo razvijala u severo-zapadnom delu zemlje gde i danas imamo pod kontrolom sve pogođene lokacije. Ali, od 9. juna evolucija je veoma agresivna u jugo-istočnom delu Rumunije, i dolazi iz prirodnog rezervata Delta Dunava, što je eksplozivna situacija koja generiše stanje epidemije”, rekao je Brančesku na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

PROČITAJTE I...  Počeo konkurs za subvencije 50:40:10 za stočarstvo

Zvaničnici su rekli da su rumunske vlasti preduzele mere za nadzor, kontrolu i suzbijanje širenja bolesti.

Orius 1120x1080

Rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea zatražio je sredinom jula u Briselu finansijsku pomoć za rumunske poljoprivrednike koji trpe gubitke zbog afričke kuge i drastičnih mera neophodnih za njeno suzbijanje, preneli su rumunski mediji.

Izvor: Agronews, Beta

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstUzgoj i farma svinja u Bajši
Sledeći tekstNovosadska veletržnica će se graditi na Klisi

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime