Plasman voća u Rusiju

0
1124
Agrosaveti - Plasman voća u Rusiju 05

Čak 94% od ukupne proizvodnje jabuka u Srbiji i ove godine izvezeno je u Rusiju.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ali šta će se desiti ukoliko Rusija ukine sankcije EU ili konkurentne zemlje u narednim godina povećaju proizvodnju i kako voćari Srbije da postanu vidljiviji i konkurentniji na tržištima u okruženju, pokušali smo da saznamo od stručnjaka ali i kompanija sa iskustvom.

Jabuke, šljive, maline, borovnice, kupine, breskve i drugo voće koje se u Srbiji proizvodi, neretko i ostaje na našem tržištu. Veliki plasman jabuka u Rusiju je poslednjih godina odlična prilika za naše proizvođače ali nije dugoročna, jer sankcije svakog časa mogu biti ukinute i šta onda?

ExelGrow Adama 1120x180

Agro saveti - Plasman voća u Rusiju 02

 

„Ukoliko ostanu sankcije koje je Rusija uvela Eropskoj Uniji, srpski proizvođači će i dalje nastaviti ovaj  trend izvoza voća u Rusiju i pozicioniranja u ruske maloprodajne lance, ali moraju da računaju na konkurenciju iz domaće, ruske proizvodnje. Rusija je donela mere kojima daje posticaj domaćem voćarstvu i ima nameru da do 2020. godine 70% uvoza zameni domaćom proizvodnjom. Koliko će to biti brzo, mi to zaista ne znamo tako je to jedan element o kome treba razmišljati.“  – kaže Julka Toskić iz agencije „Agrobrand“.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase Romanovska i sušenje šljiva u Pocerini

„Pored domaće, ruske za naše voćare se pojavljuju i neki novi konkurenti na ruskom tržištu, a to su Moldavija, Ukrajina, Belorusija i druge zemlje susedi Rusije. Tu su i neki novi „igrači“ kao što je to recimo Iran. To je zemlja koja proizvodi preko 2 miliona tona jabuka i može sutra da se pojavi na ruskom tržištu.“  – napominje Toskić.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

U Rusiji je jabuka još uvek najpopularnije voće i potrošnja se nikako ne smanjuje niti se procenjuje da će to biti slučaj. Iako je to dobra vest za naše proizvođače stručnjaci upozoravaju da se moraju istraživati i neka druga tržišta kojima je naše voće već interesantno.

Agro saveti - Plasman voća u Rusiju 04

„Naši proizvođači, već pored odnosa koje su uspostavili sa zemljama članicama CEFTE mogu da razmišljaju o izvozu na tržište zemalja Bliskog istoka gde se traže jabuke specifične težine odnosno specifične gramaže, gde se traži specifično pakovanje. Trebaju takođe da probaju da voće koje spada u „premium voće“ ili bobičasto voće plasiraju na prestižnija tržišta kao što su Velika Britanija i skandinavske zemlje gde se u samoj prodaji postižu više cene nego u zemljama CEFTE ili u Rusiji. Svi treba da se okrenu i nekim novim, alternativnim tržištima za slučaj da dođe do velikih pomeranja na globalnom tržištu jabuka, a Rusija je tu bila i biće veliki činilac u rasporedu snaga.“ – napominje Toskić.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Da se čak i nakon ugašenog poslovanja uvek u voćarstvu može iznova krenuti, ukoliko ste interesantni investitorima, svedoči i primer kompanije „Zeera“ iz BiH. Suština je u pametnom umrežavanju i nalaženju načina da proizvodi postanu „vidljivi“.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja lešnika u selu Banjani

„Pre par godina investitor iz inostranstva kupio je dva posrnula, nekada velika preduzeća – „Bosnaplod“ iz Brčkog i „Hepok“ iz Mostara. Naš osnovni cilj je da ih strateški povedemo što znači pozicionirati ih ponovo na tržište tamo gde su već bili i da ponovo postanu konkurentni. Ove godine smo uspeli da otkupimo 5000 t svežeg voća i da se sa 80% proizvoda plasiramo na svetsko tržište.“ – kaže Eldina Muftić iz kompanije „Zeera“.

Spyrale Adama 1120x1080

Agro saveti - Plasman voća u Rusiju 01

„Mi nemamo granica kada je umrežavanje poljoprivrednih proizvođača u pitanju i veliki broj proizvoda koje otkupljujemo dolazi upravo iz Srbije. Vaši ključni proizvodi su svakako višnja, šljiva i malina.“ – napominje Eldina.

Iako je ova kompanija našla načina da svoje poslovanje ponovo pokrene upravo umrežavanjem proizvođača iz svoje i zemalja u okruženju, dalji korak su i sopstvene plantaže ali i praćenje potreba i trendova na tržištu, koji u ovom momentu svi naginju, i sve više ka organskoj proizvodnji kaže Eldina, ali, kao i uvek, najteži deo posla je svakako sticanje poverenja ka klijentima sa kojima sarađuju.

PROČITAJTE I...  Uzgoj jabuka u selu Kamendol

Agro saveti - Plasman voća u Rusiju 03

 

Eldina kaže da je voćarska proizvodnja u Srbiji, kao i u BiH dosta slična i takoreći tradicionalna ali i trendovi se menjaju kao i standardi koje proizvođači, ukoliko žele da izvoze, moraju početi da zadovoljavaju, a iako reč standard u startu zvuči kao mnogo toga za postići i uložiti, zapravo nije toliko komplikovano jer kvalitet već postoji.

Ono na šta svi  stručnjaci sa iskustvom apeluju jesu upravo edukacija i informisanost proizvođača o trendovima i potražnji tržišta. Jer ukoliko znate šta proizvodite, praćenjem tog toka neće trebati mnogo da nađete siguran put gde, i na koji način, to i da plasirate.

Prethodni tekstNesvakidašnji poljoprivredni konkursi za proizvođače jedne opštine
Sledeći tekstZnačaj pravilne ishrane paradajza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime