Otkup ovčije vune u Šumadiji

0
9078
Agrosaveti - Otkup vune u Srbiji 02

Ovčarstvo je veoma važna privredna grana u Srbiji. Naša zemlja bogata je travnatim padinama, pa zbog toga od davnina predstavlja idealnu sredinu za uzgoj ovaca.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prema nekim procenama zavoda za statistiku, na teritoriji Srbije  se uzgaja oko milion i sedam stotina hiljada ovaca, od kojih se oko 270 000 nalazi u Vojvodini, a preostalih 1 400 000 u južnoj i centralnoj Srbiji.

Agrosaveti - Otkup vune u Srbiji 07

Osim za tov i priplod, ova grla nekada su veoma bila na ceni iz zbog vune – dobre, stare i kvalitetne. Do pre 15 godina međutim, otkup vune u Srbiji gotovo je bio zamro. A onda je taj tradicionalni poljoprivredni trend ponovo oživeo. Čim ljudi skinu zimske jakne, i u današnjoj Srbiji počinje i sezona šišanja ovaca.

ExelGrow Adama 1120x180

Otkup vune u Srbiji ponovo oživeo

Dragan Zečević iz sela Prnjavor, nedaleko od Kragujevca, pre nešto više od decenije, uz otkup kože,  počeo je i otkup vune koju danas izvozi najviše u Bugarsku, ali i druge evropske zemlje.

Agrosaveti - Otkup vune u Srbiji 01

U početku je to donekle bilo primitivno, priseća se Dragan. Vuna je kaže pristizala u džakovima, što je vrlo brzo iziskivalo i savremenije pristupe klasiranja, baliranja i pakovanja vune, te prilagođavanje evropskim standardima.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Zanimljivo je da u porodici Zečević nije bilo poljoprivrednika, posebno ne onih koji su se bavili ovčarstvom. O ovoj vrsti stoke ni Dragan ni sin Nenad, kada su započinjali ovaj posao kažu, nisu znali skoro ništa, sem da je ima u Srbiji.

PROČITAJTE I...  Ovčari ne odustaju od svoje klanice: Prikupljaju donacije za njen završetak

Agrosaveti - Otkup vune u Srbiji 06

Danas, klasu, kvalitet i vrstu vune, mogu da odrede već pod prstima. Više od decenije uživaju u ovom poslu i zadovoljno kažu da su zaokružili ceo proces otkupa vune u Srbiji.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Otkup vune u Srbiji 03

U jeku sezone kada smo ih posetili, vuna je pristizala u džakovima, pravo sa ošišane ovce. U pogonima firme uverili smo se, sortirana je i razvrstavana po klasama. U sezoni se ovde dnevno sortira i do 12 tona vune.

Cenu diktira tržište i kvalitet

Cenu vune kažu Zečevići, svake godine odrđuju tržišta mnogo veća od našeg. Na nju opet utiče i kvalitet vune, koji je negde i presudan kada su količine koje će se izvesti u pitanju. Bitno je da se čim vuna stigne, proceni hoće li od onoga što je stiglo, negde u svetu moći da bude napravljena posteljina, džemper ili samo tepih.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Otkup vune u Srbiji 04

Klasa se gleda po „mikronaži“ vlakana. Dobar sortirač mora golim okom da utvrdi, u trenutku, da li je vlakno prva klasa – debljine od 18 do 21 mikrona ili je druga klasa – gde je debljina vlakna do 23 mikrona.

PROČITAJTE I...  Farma virtemberg ovaca u Ravnom Selu

Srbija nema ozbiljne i kvalitetne otkupljivače

Osim Bugarske, za koju Zečevići najviše izvoze i koja ima veliku tradiciju u vunarstvu, za našom vunom potražnja vlada i u Engleskoj, Francuskoj i Italiji.

Agrosaveti - Otkup vune u Srbiji 05

Prethodnih godina na momente je potražnja bila čak i tolika da naši otkupljivači nisu mogli ni da postignu. Ali opet, osim Zečevića, u Srbiji ni danas nema mnogo ozbiljnih i kvalitetnih otkupljivača.

Jedna ovca daje između dva i tri kilograma vune, ali neke i do pet kilograma, zavisno od rase. Cena vune trenutno je u padu svuda u svetu, ali se izvoz ne smanjuje. Ono na šta naši domaćini još skreću pažnju jeste da bi proizvođači morali malo više povesti računa o kvalitetu vune svojih grla, jer to danas u Srbiji malo ko radi.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja vina u Sremu
Sledeći tekstBASF – Jesenja zaštita uljane repice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime