Farma krava i proizvodnja mleka u selu Jagnjilo

0
2359
Agrosaveti - Farma krava Jagnjilo 07

Na gazdinstvu porodice Micić trenutno žive i rade tri generacije. Otac i sin su nosioci poljoprivredne proizvodnje ali tu je i podmladak da rado pomogne, kažu. Vladan Micić je veterinarski tehničar po profesiji i dobar deo dana odlazi na posao. Njegov otac još uvek najviše stvari drži pod kontrolom kad je porodična poljoprivreda u pitanju ali zajedno čuvaju tradiciju od zamiranja. Ni ova porodica ne kaže da je lako danas ali ipak je voljna da sve što su generacijama gradili i sačuva.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Primarna poljoprivredna delatnost u porodici Micić je, kaže Vladan mlečno govedarstvo i ono je oduvek tu. Otkad zna za sebe uvek je porodica imala makar nekoliko grla na muži. Danas na farmi ima 20 grla što junica što muznih grla, isključivo simentalske rase. Oko 200 litara mleka dnevno odlazi mlekarama i tu je negde i problematika, kaže naš domaćin – u ceni mleka, ali i želji da se unapredi proizvodnja.

Agro saveti - Farma krava Jagnjilo 06

Isključivo za potrebe ishrane svojih grla Micići se oduvek bave i ratarstvom. Na oko 15 hektara svoje zemlje gaje pšenicu, ječam i kukuruz. Zemlju obrađuju otac i sin i kažu, da koliko pamte i jedan i drugi, ovo je bila jedna od poljoprivrednih godina koju neće zaboraviti, sa štetom i preko osamdeset posto.

ExelGrow Adama 1120x180

Ove godine, kao i ranijih, dobro su došle subvencije države i grada Beograda i ovoj porodici. Proizvođači opštine Mladenovac u rekordnom broju su baš u 2017. godini iskoristili subvencije kako  bi obnavljali i unapredili svoju proizvodnju. Na ovo gazdinstvo stigao je i novi traktor.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja mleka porodice Bohuš iz Gložana

Agro saveti - Farma krava Jagnjilo 11

Iako su zaista došle teške godine, kao što Vladan kaže da se ne može izaći na kraj sa računicom,  kako po pogledu ishrane grla tako i po pitanju mleka, oni nisu smanjivali broj grla niti razmišljali o odustajanju. Svojoj primarnoj proizvodnji, dodali su međutim i ovčarstvo. Za 15 grla rase virtemberg Micići imaju savršene uslove za držanje, a aktuelne subvencije po grlu uglavnom dobro dođu i za ishranu ovaca. Ipak, kada su planovi za budućnost u pitanju niko se ne usuđuje dugoročno da planira i za sada se ništa neće proširivati dok se ne saniraju posledice ove godine.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Na gazdinstvu Micića su tri generacije koje doprinose svemu što mogu ne bi li sačuvali tradicionalnu proizvodnju. Mlečno govedarstvo, ovčarstvo, svinjarstvo za sopstvene potrebe i malo živinarstva izgledaju kao zaokružena proizvodnja ali ni jedna nije laka u današnje vreme. Ovi proizvođači ipak još ne odustaju i veruju da će naredna godina ipak biti bolja od prethodne.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Sanadu

Opširnije pogledajte u prilogu.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstIshrana jagode
Sledeći tekstHladnjača ZZ Voćar, Novi Slankamen

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime