Krađa ovaca na salašu u Đurđevu

0
1806
Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 01

Pre dvanaest godina, dve generacije porodice Stanković iz Kruševog Brda, kod Kotor Varoši u Bosni i Hercegovini, doselilo se u Vojvodinu. Petar Stanković sa porodicom svoj dom zasnovao je na porodičnom gazdinstvu u selu Đurđevo, dok su se njegovi otac Dušan i majka Petra naselili u ataru ovog sela, izabravši da žive na salašu i brinu o stoci. Desetak krava na ispaši, po neka koza, jedan konj, malo živine i iz Bosne donešena jedna takozvana „bosanska ovca“.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 03

Dok se Petar u selu uspešno bavi mlečnim govedarstvom, tokom godina, njegov otac je na svom salašu stvorio stado od više od stotinu ovaca. I ova slika vojvođanskog atara bila bi savršen prizor autentičnog salaša, da nas na ovo imanje nije dovela loša vest.

Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 02

Sredinom maja, još uvek nepoznati kradljivci, preko noći ovoj porodici ukrali su više od 70 ovaca.

Adama Sultan 1120x180

Preko noći ostali bez dve trećine stada

Pašnjak oko njihovog salaša ostao je pust. Lopovi su im za samo jednu noć ukrali dve trećine njihovog  mukom stvaranog stada. Takvu veliku i bezobraznu krađu stoke, koju je policija procenila na 500 hiljada dinara, u kraju niko ne pamti. Petar kaže da su otac i on po tragovima procenili da su bila šestorica lopova s kombijem kojim su verovatno napravljene dve ture krađe ovaca

PROČITAJTE I...  Od 1. januara 2019. neće biti pašarine za pčele

A na mestu gde su ovce utovarili, ostao je ovčarski štap s kukom, kojim su ih privlačili i ubacivali u kombi i nedavno ošišana vuna. Iako ovakvu krađu stoke niko u kraju ne pamti, po pričama meštana ovog kraja, Petar kaže da nerasvetljene krađe nisu retkost. Stoka i mehanizacija nestaju gotovo svakodnevno, a počinioci ostaju nepoznati.

galenika pylon 1120x85

A Petar sa porodicom živi u tom selu. Bavi se mlečnim govedarstvom, dok su roditelji ovčarstvo izabrali za svoju dušu.

Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 06

Na oko 10 hektara zemlje koju su svojevremeno kupili, gaje malo kukuruza i deteline za ishranu stoke, a većim delom su pašnjaci. Petar međutim kaže da se i ta zemlja nekim čudom sve više sužava, kao i sva u okolini i da to postaje ozbiljna problematika.

U selu ili u ataru sela Đurđevo, po svemu sudeći, u prvoj polovini ove godine, fali dobrih vesti. Umesto njih, porodica Stanković muku muči sa pronaleženjem rešenja kako se zaštiti.

Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 05

Petar i njegov otac u Bosni su stoku čuvali kažu od vukova i medveda. I od rata su je sačuvali dovde. Poklonili bi ipak i sve preostale ovce ako bi se počinioci pronašli, samo da bi bili sigurni da ovakvu i materijalnu i emotivnu štetu, niko više ne pretrpi. Ali nažalost, kao i svi ostali oštećeni poljoprivrednici u ovoj opštini, nisu optimisti.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Jagnjilo

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstSavremeni uzgoj jabuka u selu Kamendol
Sledeći tekstPorodično do uspešne organske proizvodnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime