Krađa ovaca na salašu u Đurđevu

0
1951
Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 01

Pre dvanaest godina, dve generacije porodice Stanković iz Kruševog Brda, kod Kotor Varoši u Bosni i Hercegovini, doselilo se u Vojvodinu. Petar Stanković sa porodicom svoj dom zasnovao je na porodičnom gazdinstvu u selu Đurđevo, dok su se njegovi otac Dušan i majka Petra naselili u ataru ovog sela, izabravši da žive na salašu i brinu o stoci. Desetak krava na ispaši, po neka koza, jedan konj, malo živine i iz Bosne donešena jedna takozvana „bosanska ovca“.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 03

Dok se Petar u selu uspešno bavi mlečnim govedarstvom, tokom godina, njegov otac je na svom salašu stvorio stado od više od stotinu ovaca. I ova slika vojvođanskog atara bila bi savršen prizor autentičnog salaša, da nas na ovo imanje nije dovela loša vest.

Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 02

Sredinom maja, još uvek nepoznati kradljivci, preko noći ovoj porodici ukrali su više od 70 ovaca.

MPS baneri II

Preko noći ostali bez dve trećine stada

Pašnjak oko njihovog salaša ostao je pust. Lopovi su im za samo jednu noć ukrali dve trećine njihovog  mukom stvaranog stada. Takvu veliku i bezobraznu krađu stoke, koju je policija procenila na 500 hiljada dinara, u kraju niko ne pamti. Petar kaže da su otac i on po tragovima procenili da su bila šestorica lopova s kombijem kojim su verovatno napravljene dve ture krađe ovaca

PROČITAJTE I...  Šta je sa konkursom za mlade poljoprivrednike?

A na mestu gde su ovce utovarili, ostao je ovčarski štap s kukom, kojim su ih privlačili i ubacivali u kombi i nedavno ošišana vuna. Iako ovakvu krađu stoke niko u kraju ne pamti, po pričama meštana ovog kraja, Petar kaže da nerasvetljene krađe nisu retkost. Stoka i mehanizacija nestaju gotovo svakodnevno, a počinioci ostaju nepoznati.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

A Petar sa porodicom živi u tom selu. Bavi se mlečnim govedarstvom, dok su roditelji ovčarstvo izabrali za svoju dušu.

Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 06

Na oko 10 hektara zemlje koju su svojevremeno kupili, gaje malo kukuruza i deteline za ishranu stoke, a većim delom su pašnjaci. Petar međutim kaže da se i ta zemlja nekim čudom sve više sužava, kao i sva u okolini i da to postaje ozbiljna problematika.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

U selu ili u ataru sela Đurđevo, po svemu sudeći, u prvoj polovini ove godine, fali dobrih vesti. Umesto njih, porodica Stanković muku muči sa pronaleženjem rešenja kako se zaštiti.

Agrosaveti - Krađa ovaca na salašu u Đurđevu 05

Petar i njegov otac u Bosni su stoku čuvali kažu od vukova i medveda. I od rata su je sačuvali dovde. Poklonili bi ipak i sve preostale ovce ako bi se počinioci pronašli, samo da bi bili sigurni da ovakvu i materijalnu i emotivnu štetu, niko više ne pretrpi. Ali nažalost, kao i svi ostali oštećeni poljoprivrednici u ovoj opštini, nisu optimisti.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja i proizvodnja kasačkih sulki

Prethodni tekstSavremeni uzgoj jabuka u selu Kamendol
Sledeći tekstPorodično do uspešne organske proizvodnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime