Proizvodnja vina u Sremu

0
2255
Agrosaveti - Dangubini vinogradi 03

Meštani Berkasova i okolnih sela, vekovima su prepričavali legendu o poreklu naziva „Dangubini vinogradi” koji su, navodno, rimskim vojnicima često poslužili za predah od napornih bitaka, gde bi dokoličarili do novih ratnih pohoda. Tu legendu čuo je i prepričao i nama naš domaćin, Rado Perić Picek, koji je rodni Majevac, 60-ih godina, zamenio Fruškom gorom.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Dangubini vinogradi 07

Iako je često degustirao razna vrhunska vina, o njihovoj proizvodnji malo toga je znao a želeo je da se oproba. Nije dangubio ni trena, na inicijativu dvojice prijatelja, ovaj poznati sremački građevinar, osnovao je najmlađu vinariju na području šidske opštine i nazvao je upravo po mestu gde su pre 5 godina osveštali i zalili vinom svoju prvu vinovu lozu –  „Danguba”.

Nema dangubljenja u Dangubinim vinogradima!

Vinarija „Danguba“ je, za svega nekoliko godina postojanja, postala prepoznatljiva na vinskoj karti Srbije i Crne Gore. Vinogradi, u kojima pored poznatih svetskih sorti grožđa dominiraju i autohtone vrste vinove loze, smešteni su u jednom od najlepših delova Fruške gore i kraj srednjevekovnog grada Berkasova.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Dangubini vinogradi 06

Lepotu tog predela ovekovečio je naš poznati slikar Sava Šumanović, a naš sagovornik opevao je svoje vinograde na Dangubi na brojnim muzičkim festivalima amaterskih pevača. Za pevanje za sada nije dobio nagradu ali za vina koja je proizveo jeste – i domaće i inostrane.

PROČITAJTE I...  Vlada Srbije podržava razvoj vinskog turizma

Agrosaveti - Dangubini vinogradi 05

Godišnje iz njihovog podruma, kaže, isporuče 30 hiljada butelja crnog, roze i belog vina. Podneblje ali i vremenske prilike išle su im svih ovih godina na ruku.

S obzirom na to da su još uvek početnici u proizvodnj vina ali i vinjaka, ovo im je tek peti rod, ne nadaju se uspesima preko noći. Otuda i nazivi na etiketama pojedinih njihovih vina poput: „Ima dana“, „Ima noći“, „Tek smo počeli“.

Agrosaveti - Dangubini vinogradi 04

Kaže da su se trudili da i cene svojih vina prilagode mogućnostima njihovih konzumenata, uz konstataciju da su u našoj zemlji, poslednjih godina, neka druga pića potisnula vino sa pijedestala . Kaže da će, zajedno sa drugim sremskim vinarima, uraditi sve što je u njihovoj moći da se to stanje promeni.

Pozicioniranje na tržištu i planovi za budućnost

Većina sremačkih vinara, kako nam je rekao Rado Perić, nastupa samostalno na tržištu, malo je onih koji su se u godinama za nama, udruživali, kako bi se lakše pozicionirali na zahtevnom tržištu.

Agrosaveti - Dangubini vinogradi 02

Vinogradi i Vinarija „Danguba“, nastali su iz zajedničkih sredstava trojice prijatelja ali im je dobrodošao i podsticaj u vidu traktora od države. Obraćaće se, kaže uskoro ponovo, nadležnom ministarstvu za subvencionisanje sale za degustaciju ali i osavremenjavanje proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina i kobasica u Šidu

Agrosaveti - Dangubini vinogradi 01

Želja mu je da narednog leta, „Dangubini vinogradi“ budu među top 10 turističkih destinacija, a oni će do tada učiniti sve da im trenuci provedeni na njihovom etno salašu budu vredni dangubljenja.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstAzijska mušica – noćna mora naših voćara
Sledeći tekstOtkup ovčije vune u Šumadiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime