Meštani Berkasova i okolnih sela, vekovima su prepričavali legendu o poreklu naziva „Dangubini vinogradi” koji su, navodno, rimskim vojnicima često poslužili za predah od napornih bitaka, gde bi dokoličarili do novih ratnih pohoda. Tu legendu čuo je i prepričao i nama naš domaćin, Rado Perić Picek, koji je rodni Majevac, 60-ih godina, zamenio Fruškom gorom.
Iako je često degustirao razna vrhunska vina, o njihovoj proizvodnji malo toga je znao a želeo je da se oproba. Nije dangubio ni trena, na inicijativu dvojice prijatelja, ovaj poznati sremački građevinar, osnovao je najmlađu vinariju na području šidske opštine i nazvao je upravo po mestu gde su pre 5 godina osveštali i zalili vinom svoju prvu vinovu lozu – „Danguba”.
Nema dangubljenja u Dangubinim vinogradima!
Vinarija „Danguba“ je, za svega nekoliko godina postojanja, postala prepoznatljiva na vinskoj karti Srbije i Crne Gore. Vinogradi, u kojima pored poznatih svetskih sorti grožđa dominiraju i autohtone vrste vinove loze, smešteni su u jednom od najlepših delova Fruške gore i kraj srednjevekovnog grada Berkasova.
Lepotu tog predela ovekovečio je naš poznati slikar Sava Šumanović, a naš sagovornik opevao je svoje vinograde na Dangubi na brojnim muzičkim festivalima amaterskih pevača. Za pevanje za sada nije dobio nagradu ali za vina koja je proizveo jeste – i domaće i inostrane.
Godišnje iz njihovog podruma, kaže, isporuče 30 hiljada butelja crnog, roze i belog vina. Podneblje ali i vremenske prilike išle su im svih ovih godina na ruku.
S obzirom na to da su još uvek početnici u proizvodnj vina ali i vinjaka, ovo im je tek peti rod, ne nadaju se uspesima preko noći. Otuda i nazivi na etiketama pojedinih njihovih vina poput: „Ima dana“, „Ima noći“, „Tek smo počeli“.
Kaže da su se trudili da i cene svojih vina prilagode mogućnostima njihovih konzumenata, uz konstataciju da su u našoj zemlji, poslednjih godina, neka druga pića potisnula vino sa pijedestala . Kaže da će, zajedno sa drugim sremskim vinarima, uraditi sve što je u njihovoj moći da se to stanje promeni.
Pozicioniranje na tržištu i planovi za budućnost
Većina sremačkih vinara, kako nam je rekao Rado Perić, nastupa samostalno na tržištu, malo je onih koji su se u godinama za nama, udruživali, kako bi se lakše pozicionirali na zahtevnom tržištu.
Vinogradi i Vinarija „Danguba“, nastali su iz zajedničkih sredstava trojice prijatelja ali im je dobrodošao i podsticaj u vidu traktora od države. Obraćaće se, kaže uskoro ponovo, nadležnom ministarstvu za subvencionisanje sale za degustaciju ali i osavremenjavanje proizvodnje.
Želja mu je da narednog leta, „Dangubini vinogradi“ budu među top 10 turističkih destinacija, a oni će do tada učiniti sve da im trenuci provedeni na njihovom etno salašu budu vredni dangubljenja.
Opširnije pogledati u prilogu.