Uzgoj sjeničke ovce u selu Suvodanje

0
970
Agrosaveti---Uzgoj-sjenicke-ovce---Suvodanje---02
Timac AGRO

Uzgoj sjeničke ovce započeo je Nebojša Birčanin uz pomoć grada. Uz svojih 10 krava, domaćinstvo Birčanin je primer stočarske proizvodnje.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Nebojša Birčanin iz sela Suvodanje kod Valjeva je odrastao gledajući i radeći ono što su i njegovi preci radili, dakle stočarstvo. Međutim, kada je on stasao rešio je da tu porodičnu tradiciju unapredi, kako bi i sami rezultati njegovog rada bili uspešniji. Nebojšina priča počinje 2012. godina, kada od grada dobija umatičena grla sjeničke ovce. Kako kaže, to je bio ozbiljan vetar u leđa za momka koji je tada imao samo 22 godine.

Chief-1120x180

“2012. godine sam od grada Valjeva dobio 30 ženskih grla i dva muška sjeničke ovce. Da bih im kroz tri godine vratio 40 ženskih i dva muška. Tako sam počeo. Sada ima oko 80 grla. Vredela mi je ta pomoć, jer za takav start, sam ne bih mogao.” – kaže nam naš domaćin.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---Uzgoj-sjenicke-ovce - Suvodanje---01

A danas je naš domaćin ozbiljan ovčar. Stado mu broji 80-ak grla. Prosek jagnjenja se kreće oko 1,5, a jagnje se triput za dve godine. Nije zažalio ni što se tada odlučio baš za sjeničku ovcu. Ona se odlično pokazala u uslovima koji vladaju u ovim valjevskim selima.

Nicogan-1120x180

Nebojša im je ogradio 8 hektara, te paše zaista imaju. Jagnjad ne idu na ispašu, kako bi kvalitetnije napredovala, te sa 3 meseca starosti ona su spremna za prodaju. Cena je sada oko 220 dinara, kaže nam naš domaćin. Može sve da proda, a pozitivno je to što on klanici prodaje težu jagnjad, što svakako doprinosi Nebojšinim računicama. A radi i sinhronizaciju, te će mu jagnjad dospeti baš kada ih tržište i traži.

Biofor baner 728x90

“Sinhronizacija je dobra stvar. Jer će jagnjad stići za Novu godinu i Božić, kada se traže i kada imaju bolju cenu. Zadnju turu sam dao za 220 dinara, redovnom kupcu iz Arilja. Uvek im prodajem težu jagnjad, oko 40 kila, što apsolutno utiče na moje zadovoljstvo, posebno kada je cena tako loša.” – priča nam Nebojša.

PROČITAJTE I...  Farma krava i uzgoj ovaca u Savinom Selu

Agrosaveti---Uzgoj-sjenicke-ovce---krave---Suvodanje---03

CENA MLEKA PALA ZA ČAK 5 DINARA

Na imanju porodice Birčanin ima i 10 krava koje svakako dopunjuju kućni budžet. Cena mleka varira, a ovog leta mlekara im je smanjila cenu za 5 dinara. To svakako nije zanemarljivo, kaže nam Nebojša. Izgradili su i novu štalu. Kapaciteti su puni, te se Birčanini nadaju da će se na jesen cena iznivelisati, odnosno bar vratiti na staru od 30 dinara.

“Imam 10 krava, pare za mleko ležu na svakih 15 dana, to je dobro, jer je to kao plata. To mi služi za kućne troškove i za kupovinu koncentrata. Međutim, cena je pala za 5 dinara, pa mi sada ne pokriva sve to. Nadam se da će se to na jesen popeti gore, jer sve ispod 30 dinara je jako loše.”

Nebojša je zaista vredan domaćin, rešen da ostane na selu i da se ozbiljno uhvati u koštac sa svim problemima koji prate domaći agrar. I ne boji se, ali ono što ima pravo da zahteva svaki čovek koji živi na selu, jeste solidniji put do kuće i struja. Naime, naš domaćin kaže da im struja nestaje svaki drugi dan, te je često prinuđen da čeka 9-10 sati uveče kako bi pomuzao krave. Ako pričamo o motivisanju mladih da ostanu ili da se vrate na selo, ovaj podatak ih zaista neće podstaći na taj korak.

PROČITAJTE I...  Farma koza i prerada mleka u selu Bela Reka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime