Problem puta za stocare u selu Mramorac

0
327
Agrosaveti---Problem-puta---Selo-Mramorac---02
Timac AGRO

Sada vas vodimo do sela Mramorac kod Smederevske Palanke. Tačnije sela koje se nalazi kod sela Sepci opštine Rača. Sigurni smo da smo vas zbunili, a i naša ekipa je bila zbunjena kada smo tražili ovaj zaseok. Naime, štale ovde pripadaju opštini Smederevska Palanka, a kuće selu Sepci, opštini Rača. Ova birokratija ne bi bila problem da su uslovi za život bolji, ali problem puta ljudima život čini daleko težim.

Kalif-480-EC-1038x172

“Kuće su nam zvanično u selu Sepci koje pripada opštini Rača, a štale pripadaju opštini S. Palanka. Kada u Rači tražimo put, oni kažu pa vi glasate u Palanci, tamo se obratite, a ni oni tamo nemaju sluha za nas.” – kaže Bojan Pavlović iz sela Mramorac.

BASF - Systiva-1068x172px

Agrosaveti---Problem-puta---Selo-Mramorac---01

“To nam je najveći problem puta. Najteže mi je zbog dece. Ovde u 7 kuća imate 11 dece koji se takođe muče. Neće niko ni da im dođe od drugara, niko neće da vozi po ovom putu, ni ja ne bih da ne moram.” – priča nam meštanin Radojko Milovanović.

Kalif-Mega-1038x172

“NI KAMION S MLEKOM NEĆE DA IDE PO OVIM KRATERIMA”

Naši domaćini koji žive u ovom zaseoku se oduvek bave stočarstvom, i za pohvalu je to što na 7 kuća ima preko 60 grla stoke. Ali ovaj tzv. put, ne otežava samo svakodnevan život, već i poljoprivrednu proizvodnju od koje ovi ljudi žive. Otkupljivači mleka neće da siđu do njih, već naši domaćini mleko u kolicima vuku gore do puta, a problem je i sa otkupljivačima stoke.

BASF - Butisan-1068x172px

“Ne može ovde niko da dođe. Ni ovaj sa mlekom. Ne pomaže ni da imamo laktofriz, kad on ne može sa kamionom da siđe dole po to mleko, kada je kiša ili sneg. Mi onda mleko na kolica pa vučemo gore do puta. Ne može da dođe ni nakupac koji otkupljuje stoku.” – žali se s razlogom Bojan Pavlović.

BASF - Caramba-1068x172px

Agrosaveti---Problem-puta---Selo-Mramorac---03

Samo da napomenemo da se radi o deonici dužine nešto manje od kilometar. Skromni su naši domaćini pa čak ne traže ni asfalt, već bar da im se naspe tucanik. Da deca ne bi morala da se prezuvaju kada kaljava dođu do puta. Sa druge strane, volja i trud koju smo mogli primetiti zaista su za svaku pohvalu i zajedništvo koje vlada među komšijama.

PROČITAJTE I...  Farma krava i tov bikova u selu Mramorac

Ne radi se ovde o nekom planinskom selu, već o Šumadiji. Kuće su ovde žive, a čuli ste i koliko dece imaju. Ako ništa drugo bar ona zaslužuju bolju perspektivu, kako bi možda i ostala na svojoj očevini.

“Ja bih voleo da ostanu ovde, ali ako se ništa ne promeni, oni će se mučiti više nego što sam se ja mučio, zato je bolje da odu.” – kaže Radojko Milovanović koji ima dva sina, oba u poljoprivrednoj školi.

Sad vidimo koliko 900 metara puta može da oteža svakodnevicu ovim ljudima koji se trude svim silama da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom. Nadamo se da će njihove molbe neko čuti. Nije važno da li će to biti opština Smederevska Palanka, ili opština Rača, već je važno da se ljudima obezbede osnovni uslovi za normalan život.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime