Uzgoj borovnica u saksijama u Šumadiji

0
4880
Agrosaveti---Uzgoj-borovnica---Sumadija---01

Za proizvođače borovnice koji su deo Udruženja “Šumadijska borovnica”, čuli su svi. Najvažnije je da za njih znaju kupci iz Holandije sa kojima naši proizvođači uspešno sarađuju već nekoliko godina. Ovogodišnja berba, uprkos, obimnim padavinama, protiče veoma dobro. Plodovi su zdravi, kvalitetni, a cena zadovoljavajuća, kaže Boris Gvozdenović iz sela Lužnica kod Kragujevca.

Adama Asorbital 1120x180

“Ovo je već treća godina kako radimo sa Holanđanima. Celokupna proizvodnja nam je otkupljena. Trenutna cena je 6 eura, što je najveća cena do sad.” – kaže Boris.

Agrosaveti---Uzgoj-borovnica---Sumadija---04

Ono što je novina jeste novi sortiment na prostoru Šumadije, a reč je o nešto kasnijoj sorti Aurora. Kako nam je rekao naš domaćin, cilj je da borovnicu imaju čitave godine, kako bi ispunili očekivanja zahtevnog tržišta.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

“Ona dospeva krajem jula, reč je o krupnijoj sorti. Mi smo je probali u Holandiji, tada smo zapravo probali još neke, ali zbog ukusa, ovu smo izabrali. Nas 5-6 iz Udruženja smo se dogovorili da moramo da imamo i neke kasnije sorte. S obzirom na to da imamo i cenu i kvalitet, realno je da imamo i neke nove sorte i da se upoznamo sa borovnicom.” – ističe Gvozdenović.

PROČITAJTE I...  Mladi vinogradar i porodično iskustvo u uzgoju vinove loze

Kvalitet ispred svega

Obično se govorilo o prednosti našeg podneblja gde borovnica dospeva pre Poljske, a posle Španije, međutim, to više nije važno, jer je kvalitet ono što privlači kupce, ističe naš sagovornik.

1120x180px

Agrosaveti---Uzgoj-borovnica---Sumadija---03

“Sada prerađivači jure kvalitet. Cenu imamo, tržište je otvoreno. Ako bi sad Španci sadili Auroru to bi bio njihov odgovor na naše korake. Ona bi stizala baš kada i naša, a oni to upravo i rade. Ipak, zbog podneblja ne mogu da imaju tako ukusnu kao što će to biti naša.” – priča nam naš sagovornik.

Inače, sorta Aurora će ići u hladnjače, a na tržište će je plasirati tek na jesen. Ali ona može da se prodaje i sveža, te će odluku o tome kada će je prodavati doneti zajedno sa partnerima iz Holandije.

Adama Soratel 1120x1080

Inače koliko je borovnica sve više interesantna proizvođačima, govori i podatak da je pre svega 3-4 godine bilo oko 300-400 hektara, dok je to danas oko 1000.

Prethodni tekstObaveštenje – kupovina merkantilne pšenice rod 2019. godine
Sledeći tekstProblem puta za stocare u selu Mramorac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime