Ratarska organska proizvodnja

0
333
Agrosaveti - Proizvodnja i prerada spelte Bačko Gradište 06

Ratarska organska proizvodnja Gligorija Stanimirova datira još od 2006. godine. Njegovo imanje u Nadalju, salaš 44 nosi oznaku BIO salaša. Decenija iskustva u ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje pred ovog čoveka može da stavi malo izazova i problema koje on ne može da reši. Međutim potreba za proširivanjem sertifikata i oznakama koje priznaje EU, Gligoriju su donele probleme sa obližnom deponijom. Iako na ovom mestu nije dozvoljeno odlaganje smeća, deponija uprkos tome što se povremeno čisti, ponovo se i stvara. Stroži propisi vezani za sertifikate EU ne dozvoljajaju ovakvu vrstu potencijalnog zagađenja u organskoj proizvodnji. Postojanje jedne ovakve deponije u blizini organske parcele za čika Glišu znači problem koji ne može da reši bez nadležnih opštinskih službi.

Kalif-480-EC-1038x172

„Za moju ratarsku organsku proizvodnju znači prestanak proizvodnje, a to je automatski ugrožavanje delatnosti. Moram da navedem, svaka dosadašnja godina sertifikacije i kontrole košta u proseku više od 500 evra. Zavisi opet kakvi su uzorci tokom proizvodnje, tokom ispitivanja, to dodatno. Isto tako ako se nešto desi sledi diskvalifikacija i kazna.“ – kaže Gligororije Stanimirov, organski proizvođač iz Nadalja.

BASF - Systiva-1068x172px

Agrosaveti---Ratarska-organska-proizvodnja---03

Organski proizvođač mora biti pošten prema prirodi

Dok čekamo da vidimo kakav će biti ishod sa problemom oko deponije, Gligorije Stanimirov kaže da organski proizvođač mora da bude dobar čovek. Pošten prema sebi i prirodi, te disciplinovan u onome što radi. Kao i na mnogim drugim gazdinstvima koje su za svoju proizvodnju birali organske principe vlasnici su retko poljoprivrednici po obrazovanju. Takav je slučaj i ovde.

Kalif-Mega-1038x172

„U tu aktivnost sam krenuo, mada su svi komentarisali da je suviše hrabro. To meni nije predstavljalo problem, jer celog života sam težio a i bio prisutan gde su se radile inovacije. Sad sam dospeo do tehničko tehnološkog instituta u Cirihu, ja sam po profesiji pekar, slastičar i burekdžija. Ova poljoprivredna proizvodnja hrane namenjena ljudskom rodu samo je u drugom resursu , nije u pekari.“ – rekao je Gligororije Stanimirov.

BASF - Butisan-1068x172px

Na gazdinstvu Stanimirov se obrađuje četiri hektara po principima organske proizvodnje. Ta površina je podeljena u četiri hektarske parcele, kako bi se ispoštovao plodored.

BASF - Caramba-1068x172px

„Na tim parcelama sadio sam speltu, ječam, pšenicu, pasulj, soju koja mi je najprofitabilnija jer imam sigurnog kupca već godinama.“ – kaže Gligororije Stanimirov.

PROČITAJTE I...  Efikasno suzbijanje korova u soji - Saltus

Agrosaveti---Ratarska-organska-proizvodnja---01

Nije problem plasman već saradnici

Na ovom gazdinstvu zabeležen je prinos od 2.400 kg pasulja na jednom hektaru. Uspeo je Gligorije da plasira deo ove količine u jedan lanac velikih marketa, ali je naišao i na problem sa drugim distributerima.

„Pojavio se jedan kooperant da objedini proizvodnju, da pomogne i objedini nas proizvođače organske hrane. Napravili smo ugovor, stupili u saradnju i nikakav problem u razgovoru nije postojao. Međutim kada je dolazilo do realizacije, nastao je problem isplate. Došlo je do toga da sam morao potraživati na lep način, kulturno i obećavano je da će biti sve u redu. Kad smo imali zadnji skup u klasteru, izneo sam problem, treći dan su mi na računu bile pare. Znači da nije problem tržište nego da je unutrašnji problem. A lepo stoji klauzula u ugovoru da se disciplinovano ponašamo jedni prema drugima, da nepravimo nikakve smetnje među nama.“ – napominje Gligororije Stanimirov.

Stajnjak – osnova ratarske organske proizvodnje

Na ovaj problem upozorava naš sagovornik jer kako kaže, njemu je novac posebno u ovo doba godine obrtno sredstvo. Da mu je ponuđeno pristao bi i na kompenzaciju u vidu đubriva, zaštitnih sredstava ili nekog drugog repromaterijala. Ova kompenzacija bi bila dobro došla, jer je kao i na drugim gazdinstvima i ovde pronalazak stajnjaka koji je odgovarajući za organsku proizvodnju problem.

PROČITAJTE I...  Kako funkcioniše ZZ Zadrugar Bač

„Postoji saradnja sa jednom mini farmom Siriški Tomice. Mlada osoba kojoj sam nastojao da približim priču o organskoj poljoprivredi i od kojih sam uzimao stajnjak u količinama koje je opet po propisima propisano 4 do 4,5 kg/m2 površine. To nije zanemarljiva količina i đubreta i novca. Prilikom nabavke stajnjaka sa strane, opredelio sam se na tog jednog nabavljača iz razloga da smo tačno znali lečenje životinja, kako je teklo, da li je bilo obolelih, da li je životinja bila odstranjena iz celine.. To takođe podleže zakonu i morala je biti obostrana izjava prema kontrolnoj kući da je tako i postupano.„ – napominje Gligororije Stanimirov.

Agrosaveti---Ratarska-organska-proizvodnja---02

Mora se biti ispred problema kada je zaštita u pitanju

Kada je reč o zaštitnim sredstvima Gligorije ih ne pravi sam, jer kako kaže to je za manje površine i bašte. On se okretao onim sredstvima koja se nalaze na dozvoljenoj listi Ministarstva poljoprivrede i nije imao problema sa prinosima.

„Jedina prava priča za uspeh je blagovremeno i mera predostrožnosti. Mora se biti ispred problema ne bi li se ublažilo sve ono što te čeka. Nisam imao ni jednog momenta problema, niti kiksa u proizvodnji.“ – savetuje Gligororije Stanimirov.

PROČITAJTE I...  Sigurna zaštita pšenice u Banatu - Bumper P i Zamir

Najdragocenija znanja koja imamo stičemo iskustvom, a naš sagovornik kaže da oni koji ne krenu nemaju gde ni da se vrate. To smatra najboljim savetom za sve buduće organske porizvođače.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime