Reč poljoprivrednika: Za mene, ovo je JEDINI način za produktivno bavljenje stočarstvom

0
363

Region Mačve ima dugu svinjarsku tradiciju, pa se tako u ovom delu Srbije skoro svaka kuća bavi uzgojem svinja. Teška proizvodna godina obeležena je povećanjem cena hrane sa jedne strane i niskom otkupnom cenom mesa sa druge. Vladan Miljević, iz sela Salaš Crnobarski ima svaštarsko domaćinstvo i takav vid proizvodnje mu omogućava da se na produktivan način bavi poljoprivredom. Na imanju uzgaja bikove, svinje, i umatičene ovce. Ovaj mačvanski domaćin obrađuje oko 20 hektara zemlje, a mi smo ga posetili baš u vreme setve.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Ratarstvo u problemu zbog gašenja stočarskih farmi

Proizvođači u mačvanskom okrugu su kao i svi pogođeni preskupom setvom koja je  već počela i za koju se nema dovoljno novca. Vladan kaže da država neće da pomogne ni kada je gorivo u pitanju, a kamoli da kroz subvencionisano đubrivo olakša ratarima ovogodišnju setvu. Veliki problem u ratarskoj proizvodnji, prema rečima našeg sagovornika, nastao je usled gašenja farmi i smanjivanja stočnog fonda, pa organskog đubriva, koje je nezamenljivo, nema dovoljno. Ratari će biti primorani na mere štednje i jeftiniju setvu, što će se automatski odraziti na prinos.

PROČITAJTE I...  Skup ratara u Bečeju

Ulaganje na više strana je neophodno

Rešenje je da država napravi dobru strategiju poljoprivrede kao i buduća predviđanja, i da se na osnovu toga konačno vidi šta je potrebno i u kojoj količini da proizvode naši domaćini. Vladan nije u mogućnosti da se opredeli za samo jedan segment proizvodnje, već je primoran da zbog loše situacije ulaže na više strana.

Magnetic 1120x185px

Država uvozi svinje iz Danske, bez ušne markice, po ceni od 80 dinara po jednom kilogramu, dok domaći proizvođači ne znaju šta će sa svojim prasićima i kome će ih predati, po ceni koja ne pokriva ni osnovne troškove. Dampingovanje cena je pogubno za domaće stočare, pogotovo u teškoj proizvodnoj godini kao što je ova.

Sagovornik: Vladan Miljević, selo Salaš Crnobarski

ExelGrow Adama 1120x180
Prethodni tekstAktuelna zaštita MALINE od eriofodne grinje lista maline
Sledeći tekstKako UŠTEDETI AZOTNO ĐUBRIVO u zasadima VOĆA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime