Aktuelna zaštita MALINE od eriofodne grinje lista maline

0
1481
Agrosaveti---Uzgoj-malina---Macva---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Pregledom listova maline, stručnjaci iz PIS-a registrovali su prisustvo odraslih jedinki eriofodne grinje lista maline. Ona je krivac za neravnomeran razvoj plodova, a ovo su preporuke za zaštitu. 

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Zasadi maline se, zavisno od lokacije, sortimenta i nadmorske visine, nalaze u različitim fazama listanja (od drugog do šestog lista). Vizuelnim pregledom zasada na pojedinim lokacijama uočeno je prisustvo oštećenja na listovima od ishrane odraslih jedinki eriofidne grinje lista maline (Phylocoptes gracillis).

Naime, ove grinje se hrane sisajući sokove listova i izazivajući hlorotično šarenilo na njima i deformitete. List gubi maljavost na naličju, a plodovi se neravnomerno razvijaju. Porast temperature u narednom periodu pogodovaće intezivnijem razvoju ove štetočine.

Magnetic 1120x185px

U cilju zaštite zasada maline od eriofidne grinje proizvođačima se preporučuje primena nekog od registrovanih akaricida na bazi aktivne materije abamektin (Abastate, Vertimec 018 EC, Kraft 1,8 EW ) u koncentraciji 0,1% uz dodatak okvašivača.

Sugerišemo da pogledate video Prognozno-izveštajne službe za zaštitu bilja, gde se opisuje kako da pregledate malinjak.

ExelGrow Adama 1120x180

Izvor: PIS

PROČITAJTE I...  Berba malina i kupina u Dobriću
Prethodni tekstHOSTE: Nezamenljive dekorativne biljke za ZASENJENA MESTA
Sledeći tekstReč poljoprivrednika: Za mene, ovo je JEDINI način za produktivno bavljenje stočarstvom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime