Uzgoj autohtonih svinja rase moravka

0
1008

Vladimir Pavlović, zvani Brka, pripada mlađoj generaciji ljudi koji svoju budućnost vide na selu. On je pre nekoliko godina rešio da napusti veliki grad u kome je živeo i povuče se u prirodu gde je zdrav život imperativ. Svoje mesto pod Suncem pronašao je u selu gornja Sabanta, u zaseoku Orašje, gde je oformio stado autohtone rase svinja Moravka. Kako kaže naš sagovornik emigriranje iz grada na selo u početku nije bilo lako, jer mu je trebalo vremena da se navikne na novi način života, ali se vremenom prilagodio i prihvatio sve lepe i one manje lepe strane seoskog načina života. Danas kaže da se više nikada ne bi vratio u grad.

Spyrale Adama 1120x1080

Kada je razmišljao koje životinje da gaji na farmi, odluka je pala na rasu Moravka iz razloga jer ova rasa nije mnogo zahtevna, voli da šeta, otporna je na bolesti i hladnoću, a nije probirljiva. Naš sagovornik ističe da ima odlične rezultate uz dobar miks žitarica i bez upotrebe koncentrata. Hranu za svinje pravi sam i tačno zna šta ide u svaki obrok. Kada je reč o subvencijama, one su ga zbog složene dokumentacije za autohtone sorte, prošle godine zaobišle. Objekte je podigao iz sopstvenih sredstava, a oni na sreću nisu iziskivali velika ulaganja.

PROČITAJTE I...  Stočarsko domaćinstvo u selu Guberevac

Moravka kao brend

U ovom trenutku na farmi ima 60 odraslih jedinki, i oko 40 prasića, od kojih neki još uvek sisaju. U planu je da se povećava broj životinja kao i da se započne sa preradom mesa i osnuje sopstveni brend. Kako kaže ovaj mladi poljoprovrednik Moravka daje poseban kvalitet.

LIBRETO 1120x180

U ishrani njegovih grla najviše učestvje soja. Smeše za obrok pravi sam, sve je zdravo i na prirodan način spremljeno. Kada je reč o prirastu, tu ostvaruje odlične rezultate.

U planu je da se u sklopu gazdinstva napravi pušnica za sušenje mesa kao i etno restoran gde bi turisti kako domaći tako i oni iz inostranstva mogli da se uvere u sve čari domaće kuhinje. Da probaju zdravu hranu i osete tradicionalni duh Srbije. Ovaj mladi stočar se međutim ovde ne zaustavlja. On nudi priliku i drugim mladim ljudima i poziva ih da mu se pridruže na selu i zajedno krenu u kooperativu.

Prethodni tekstProtest poljoprivrednika i blokada traktorima 2. februara
Sledeći tekstAMARANT: Antička žitarica izvor najmoćnijeg atioksidanta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime