Kao se gaji AMARANT: Antička žitarica izvor najmoćnijeg atioksidanta

0
393
amarant
Foto: Pixabay

Amarant je drevna biljka iz Južne Amerike koja je bila jedna od osnovnih namirnica Asteka. U skorije vreme, zahvaljujući naučnim istraživanjima, ova biljka je ponovo u fokusu, a smatra se pravim „skladištem“ hranljivih materija.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Za amarant nisu znali samo Asteci. Ovu biljku su koristili i drevni grči narodi, a nazivali su je „biljkom koja nikad ne vene“. U Indiji je, takođe, veoma cenjena, a veruje se da daje neiscrpnu snagu i plodnost. Postoji više vrsta amaranta. Jedna od vrsta amaranta je u našem narodu poznata kao štir.

Amarant i lekovitost

Amarant se najčešće gaji zbog semena koje ima jedinstven kvalitet.  Naime, amarant sadrži više kalcijuma, magnezijuma i silicijuma nego mleko. Seme je gorko-slatkastog ukusa, posebno je ukusno kada se blago proprži, a može se dodati u bilo koji proizvod. Brašno od semena amaranta ne sadrži gluten, smanjuje nivo šećera u krvi, a pomaže i kod mršavljenja i poboljšanja rada creva. Ukoliko se kombinuje sa nekim drugim žitaricama čini izvor aminokiselina i belančevina koji je bolji od mesa i drugih namirnica životinjskog porekla.

Magnetic 1120x185px

Međutim, nije samo seme hranljivo. Listovi amaranta su bogati vitaminom C, karotinom, flavonoidima, solima, kalcijumom, kalijumom, cinkom, manganom. Njih uspešno koriste za lečenje gastritisa, dijabetesa, pankreasa, bolesti bubrega i jetre. Po ukusu, slično je spanaću.

PROČITAJTE I...  Nedovoljno voća i povrća za ishranu cele planete

Ulje amaranta je izvor skvalena, najmoćnijeg antioksidanta. Skvalen se, inače, u ljudskom organizmu stvara tokom normalnih fizioloških procesa. Međutim, tokom života smanjuje se sposobnost sinteze skvalena. Nakon 25. godine počinje blago smanjivanje, a nakon 40. godine se ubrzano gubi.  Skvalen u organizmu ima mnogo uloga. Ponaša se kao antioksidans (neutrališe slobodne radikale, sprečava oštećenje ćelija i tkiva usled oskidativnog stresa koji su zapravo podloga za razvoj mnogih bolesti). Takođe, dovodi kiseonik u ćelije i deluje antimikrobno (npr. na koliformne bacile, stafilokoke, streptokoke i gljivice), navodi Vašezdravlje. Ulje amaranta može da se konzumira i nanosi spolja, a koristi se za lečenje rana i raznih kožnih oboljenja.

ExelGrow Adama 1120x180

Uzgoj amaranta

Amarant može da raste gotovo na svim tipovima zemljištima, čak i na onim slabijim. Ipak, naboje raste u plodnoj, dobro dreniranoj ilovači. Voli puno sunce, te je važno odabrati dobro osunčanu parcelu. Dobro podnosi sušu.

Semenu amaranta je potrebna topla zemlja da bi proklijalo, a može da bude oštećeno prolećnim mrazevima. Zato sa setvom treba pričekati dok se zemlja ne zagreje. Sa druge strane lakše se bere nakon laganog mraza u jesen. Preporučeni međuredni razmak iznosi 75 cm, a razmak između biljaka u redu bi trebao da bude 25 cm. Pre sadnje potrebno je u zemlju dodati izbalansirano organsko đubrivo.

Infinito Bayer 1120x180 V01
amarant seme
Foto: Pixabay

Amarant se seje od sredine proleća (kada temperatura bude minimum 15 stepeni), pa sve do sredine leta, tako što se seme prethodno nakvasi, a priliko sejanja malo pokrije zemljom. Neophodno je održavati vlagu tla sve dok ne niknu sadnice. Za nicanje je potrebno 3-4 dana.

PROČITAJTE I...  Srbija među 10 najvećih izvoznika pšenice i kukuruza

Tokom uzgoja potrebno je da se plevi korov sve dok biljke ne budu visine oko 10 cm. Postepeno ih treba proređivati na razmak od oko 45 cm udaljenosti jedne od druge. Kako biljke budu rasle, one će da zasene većinu letnjih korova.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Amarant obično naraste u visinu od 1,2-2 metra. Visoki sortama su potrebne pritke kako bi se držali uspravno, kada postanu suviše teške sa zrelim grozdovima semena.  Kada vidite da ptice kljucaju amarant ili ako seme otpada sa grozda kada se nežno protrlja – vreme je za berbu.

Berba se obavlja po suvom vremenu, tako što se grozdovi saviju, ispod se stavi velika kanta, te se grozdovi odrežu i upadnu u kantu. Za čišćenje semena obično se koristi ventilator kako bi se uklonili nepotrebni ostaci od semena, a očišćeno seme treba dosušiti u zatvorenom prostoru, sa dobrom prirodnom ventilacijom.

Spyrale Adama 1120x1080

Što se tiče prinosa, on varira u zavisnosti od sorte. Ako je reč o produktivnoj sorti može da se dobije oko pola kilograma semena po biljci.

Prethodni tekstZaštita KUPINE od IZMRZAVANJA
Sledeći tekstUpozorenje stočarima da ne prodaju tovnu junad za gotovinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime