Uzgoj MANGULICA u selu Kisiljevo

0
511

Selo Kiseljevo, koje pripada opštini Veliko Gradište i nalazi se u braničevskom okrugu, prema popisu iz 2011 godine imalo je 552 stanovnika. Danas, kažu meštani, ima ih znatno manje, jer su se sve mahom iselili u Austriju i Nemačku, a u rodno selo dolaze ne češće od jednom godišnje. Ovo selo se nalazi na samoj obali Srebrnog jezera, a kroz selo protiče Kisiljevačka reka, jedina pritoka Srebrnog jezera. Mesto je puno potencijala za poljoprivredu, meštani koji su ostali na svojim imanjima, mahom se bave ratarstvom i stočarstvom. Jedan od njih je i Goran Radovanović koji se bavi uzgajem svinja mangulica, čije se meso i mesni proizvodi svrstavaju u zdraviji izbor savremenog čoveka.

Adama Asorbital 1120x180

Od mangulice su najviše tražene mesne prerađevine poput proizvoda u vidu kobasica, šunki, i kulena. Turista u ovom kraju ima dosta tokom cele godine, zbog blizine Srebrnog jezera, pa plasman i interesovanje nisu loši, ali za neku veću proizvodnju tržište nije dovoljno razvijeno i organizovano, ističe naš sagovornik.

Zadrugarstvo je davnih dana zamrlo u Kisiljevu i nije bilo inicijative za njegovu obnovu. Meštani su silom prilika i sticajem okolnosti bili prinuđeni da sami formiraju neki vid zadruge kako bi se nadopunjavali i naslanjali jedni na druge. Tako udruženi oni danas turistima mogu da pruže kompletnu ponudu zdrave hrane od mesa, mleka, preko meda, voća, pa do vina i rakije.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

ZDRAV HOLESTEROL OD MANGULICA

Mangulica ima veliku sposobnost prilagođavanja na loše uslove smeštaja, ishrane i držanja. Meso mangulica spada u grupu mesa sa većim sadržajem masti i ona se smatra kraljicom svinja. Konzumiranje ovog mesa dovodi do stvaranja  dobrog holesterola što je pogodno za osobe sa povišenim nivoom masnoća u krvi. Meso ove svinje ima do 78 % manje holesterola nego druge vrste mesa.

PROČITAJTE I...  IPARD podsticaji: U februaru javni poziv za kupovinu traktora

Zarade od uzgoja mangulica ima, kaže naš sagovornik, država je prepoznala značaj držanja ove rase, pa ni subvencije ne izostaju. Pomoć je redovna, ali je cena niska, i računice ima jedino kada ima većih količina mesa.

1120x180px

Uprkos teškoj godini, hrane za svinje ima dovoljno, a ako zatreba dokupljuje se. U planu je i proširenje farme mangulica, od novca koji stiže iz Austrije, gde je na privremenom radu Goranova žena. Novac iz inostranstva se ulaže u povećanje broja grla i objekte, ide se korak po korak, strpljivo i pažljivo planirano, kaže naš domaćin.

Svinje su tokom cele godine u slobodnom sistemu, nadomak kuće je veliki ispust gde se one slobodno šetaju i hrane. U ograđeni deo idu samo krmače koje se spremaju za prašenje i tek rođena prasad. Dobri uslovi držanja, uz kvalitetnu ishranu, u velikoj meri utiče na zdravstveno stanje životinja. To za posledicu ima meso ekstra kvaliteta koje sa lakoćom stiže do krajnjeg potrošača.

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstKako izvući maksimum sa okućnice?
Sledeći tekstBudućnost agrara: Školovani poljoprivrednici na imanjima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime