Uzgoj virtemberg ovaca u selu Lopušnik

0
702
Agrosaveti---Uzgoj-virtemberg-rase-ovaca-u-Lopusniku---03
Timac AGRO

Vlada Milosavljević iz sela Lopušnik koje se nalazi na nekoliko kilometara od Petrovca na Mlavi je pre 10-ak godina rešio da zapati ovce. Nije imao dilemu koju rasu će izabrati, jer smatra da za uslove koje on ima virtemberg nema premca.

Kalif-480-EC-1038x172

“To je rasa koja može dva puta godišnje da se jagnji, prosek je od 1,5-2 jagnjeta po ovci. Nije zahtevna, voli da šeta, pa kod mene ima ispašu. A na jaslama se hrani. Znači svaki dan dobije kukuruz, jarmu, seno, pa se posle puštaju na ispašu.” – kaže Vlada Milosavljević.

BASF - Systiva-1068x172px

Ako je virtemberg ovca u dobroj kondiciji, odnosno ako živi u adekvatnim uslovima, i ako ima dobru hranu, ona će se jagnjiti dva puta godišnje. Što i jeste cilj, kaže nam naš domaćin.

Kalif-Mega-1038x172

“Kada se ojagnje one već posle 2-3 nedelje puštaju ovna ponovo, svaka ovca koja je u snazi. Ali mora dobro da jede, kvalitetnu hranu, da dobija vitamine, vakcinacija od parazita apsolutno, a obavezna je zob i seno. A po rodi da se ne puštaju.” – objašnjava naš domaćin.

BASF - Butisan-1068x172px

Agrosaveti---Uzgoj-virtemberg-rase-ovaca-u-Lopusniku---01

KADA BI DRŽAVA ISPUNILA OBEĆANO…

Ova ispaša koja se nalazi odmah iza dvorišta mu puno znači. Kaže da uštedi bar 1000 bala sena, što je u krajnjoj matematici veoma značajna stavka. Naš domaćin sada ima 80 ovaca, a kada smo spomenuli kalkulacije on kaže da subvencije igraju veliku ulogu. Osetio je one sušne 2017. godine kako to izgleda kada se hrana za ovce mora kupovati. Tada je računica bila negativna. Subvencije jesu poželjne, ali na njih se čovek ne može osloniti, kaže Vlada.

BASF - Caramba-1068x172px

“Nije da ne može da se živi, ali je poželjna još neka delatnost. Međutim, nadamo se boljem. Problem je u tim subvencijama. Kada bi država poštovala ono što obeća, bilo bi daleko bolje. Već više od godinu i po dana nam duguju novac. Tako da kakava je perspektiva u ovčarstvu? To ne mogu znati.”

Uprkos svemu, naš domaćin radi i ulaže. Skoro je kupio i novog ovna te se nada boljim rezultatima. Međutim, kako kaže nije uvek lako doći do kvalitetne, nove krvi.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza i proizvodnja kozjeg sira na Popovici

“U našem kraju se krug sa ovnovima polako zatvara, pa sam morao kupiti novog. Uzeo sam ga sa farme Miljković iz Šapina. Nadam se boljim rezultatima sada.”

Agrosaveti---Uzgoj-virtemberg-rase-ovaca-u-Lopusniku---02

UDRUŽENJE POSTOJI ALI NIJE ZAŽIVELO

Trenutna cena jagnjadi na pijacama je oko 300 dinara, dok klanice plaćaju nešto manje. Nije plasman toliki problem, mada se uvek javljaju nakupci koji ucenjuju proizvođače, pa na to nasedne onaj koji prodati mora, kaže Vlada. Rešenje bi bilo neko udruženje, ili zadruga. Mlavski ovčari su i osnovali udruženje, međutim, ono još uvek nije zaživelo onako kako su to zamislili kada su ga osnivali.

“Osnovali smo udruženje Mlavski pastiri, međutim ono nije zaživelo, izgleda da nema ništa od toga. A zašto? Pa ljudi su ušli u druge poslove, nema ko da pokrene stvar. A šteta, jer ovčara ima i puno bi nam značilo udruženje. I kada je prodaja u pitanju, lakše bismo i do ovnova, mogli bismo pomoći ljudima koji tek počinju, puno je benefita.” – objašnjava naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Tov junadi kao razvojna šansa

Na sve to, subvencije koje još nisu isplaćene poremetile su planove mnogima koji su želeli da uvećaju svoja stada ili da uozbilje svoje poslovanje. Naš domaćin neće odustati. Potrudiće se da sačuva ovo stado, te da ga u narednim godinama i podmladi kako bi poboljšao svoje rezultate. Kako kaže, 10 godina se trudio i ulagao, te se nada da će se i situacija u državi stabilizovati kako bi poljoprivrednici mogli dugoročnije da planiraju, a ne da budu prepušteni vetru koji ih jedne godine nosi u dobrom pravcu, a već sledeće vrati na sam početak.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime