Uzgoj bikova, svinja i ovaca u Begeču

0
2975
Agrosaveti---Uzgov-bikova,-svinja-i-ovaca-u-Begecu---02

Zbog loš cene bikova, polupao jasle

U selu Begeč koje je inače poznato po povrtarima, mi smo obišli jedno klasično poljoprivredno domaćinstvo, koje se bavi ratarsko stočarskom proizvodnjom. Živojin Trifunov obrađuje 20-ak hektara zemlje, a štale su mu oduvek bile pune što svinja, ovaca i bikova. Međutim, u razgovoru sa njim saznali smo da je stočarsku proizvodnju sveo na minimum, zbog kako kaže nerentabilnosti. Naime, imao je 23 bika u tovu, sada ima 6 i ozbiljno razmišlja da u potpunosti odustane od te grane stočarstva.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Cena bikova je mala, a telad su skupa. Telad su sada od 600 do 700 eura, a bik posle 11 meseci hranjenja izađe do 1100 eura. Ja subvencije ne koristim, to takođe treba reći. Bik pojede oko 300-350 eura, plus tele recimo 600, pa vitamini, veterinar ako treba, i onda šta si radio, ništa. A svoj trud i rad tu ni ne računam.” – objašnjava Živojin Trifunov.

Agrosaveti---Uzgov-bikova,-svinja-i-ovaca-u-Begecu---01

Prodao telad sa gubitkom

Imao je Živojin lepih planova. Preseliti stoku na salaš, povećati kapacitete, međutim ovakva računica mu je srušila snove. Čak je i najstarijem sinu rekao da izlupa jasle. Poslednja tri bika je prodao za 2 eura, i to kaže Živojin da je tu cenu dobio bukvalno na mišiće. Teško je opstati i planirati kada ti niko ništa ne garantuje, ističe naš domaćin. A da je situacija ozbiljna, govori i to da je žensku telad prodao nakon svega 2 meseca tova.

Magnetic 1120x185px

“Pre 2,5 meseca sam kupio šest ženskih teladi, dao sam 450 eura. Pre 3 nedelje sam istu tu telad već prodao, a evo i zašto? Cena junica je bila 160-180 dinara, znači junica od 500 kila košta 80 hiljada dinara, a ja sam za tele dao skoro 60 hiljada. E kada sam to shvatio, rešio sam da je bolje da izgubim 50-100 eura po teletu, nego posle godinu dana 200-250 eura.” – kaže Živojin.

PROČITAJTE I...  Govedarstvo iz ugla mladog poljoprivrednika: Tov teladi, bikova i farma krava

Agrosaveti---Uzgov-bikova,-svinja-i-ovaca-u-Begecu---03

Budućnost neizvesna ali tračak nade postoji

Bolje biti lakše ranjen, nego mrtav, dodaje naš domaćin. Ove bikove će prodati krajem maja, a da li će kupiti novu telad, nije siguran. Kako kaže stočarstvo mu je u krvi i voli i ume to da radi, ali se od ljubavi ne živi. Pa ipak, kada su lomili jasle, jedne su ostavili, jer Živojin ne može da zamisli da su mu objekti potpuno prazni. Pa opet, nije logično da za jednog bika možeš da kupiš jedva jedno tele, dodaje naš sagovornik.

ExelGrow Adama 1120x180

A na kraju kada smo spomenuli planove, sve je neizvesno, kaže naš domaćin. Ima Živojin tri sina, ali im kaže da im ostanak na selu bude samo ako je nužda, takva je trenutna situacija. Međutim, one jasle koje je ostavio, koje nije izlupao, daju neki tračak nade da će se možda situacija u stočarstvu popraviti.

Prethodni tekstUzgoj virtemberg ovaca u selu Lopušnik
Sledeći tekstAktuelno – Siva trulež i pepelnica u vinovoj lozi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime