Zaštita suncokreta od korova sa preparatom Saltus

0
638
Agrosaveti---Adama---Saltus---suncokret---03

Predrag Milunov iz Izbišta, u svojoj setvenoj strukturi, svake godine na oko 70 ha seje suncokret. I baš zbog tako dominantne površine primenjuje punu agrotehniku i veliku pažnju posvećuje borbi protiv korova. Naš domaćin prati inovacije koje se pojavljuju u svetu hemije, te je ove godine odlučio da proba preparat Saltus, kompanije Adama.

Neoram-Vertigo-1120x180

Kako nam je rekao, pozitivno iskustvo kolega proizvođača, ohrabrilo ga je u toj odluci. Čista njiva dokaz je da je Predrag napravio odličan potez pri izboru partnera u borbi protiv korova.

‚‚Pod suncokretom radim oko 70 ha i koristio sam Saltus prve godine. Na prezentacijama sam čuo za njega i probao sam. Do sada mi se lepo pokazao. Nije suncokret bolovao. Dugogodišnji sam proizvođač sucnokreta. Ovde kod nas u Banatu, najveći je problem čičak. Preparat Saltus upravo je odreagovao dobro na suzbijanje čička.‚‚ – ističe Predrag Milunov.

Kalif-Mega-1038x172

‚‚Pošto se nalazimo u Južnom Banatu, najprisutniji korovi su čičak, štir, palamida, semenski sirak koji Saltus jako uspešno rešava. Konkretno na ovoj parceli imali smo jako veliki pritisak čička. Prve efekte posle tretmana smo videli za nekih 3-5 dana. U narednih 10-ak dana, čičak je apsolutno propao, a suncokret je nesmetano rastao.‚‚ – objašnjava Savo Jovanović, predstavnik kompanije Adama.

PROČITAJTE I...  HITNA ZAŠTITA JABUKE OD PEPELNICE

Agrosaveti---Adama---Saltus---suncokret---02

Saltus u Clearfield tehnologiji

Nakon primene Saltusa na suncokretu nije bilo oštećenja. Čak je domaćin primeti bolji početni porast biljaka. Suncokret nije imao konkurenciju u vidu korova, niti je bolovao nakon prskanja.

‚‚Saltus se koristi u Clearfield tehnologiji proizvodnje suncokreta. Odnosno, u suncokretima koji su tolerantni na aktivnu materiju imazamoks. Upravo ta aktivna materija je zasluđna za to žućenje suncokreta. Naš preparat karakteriše vrlo visok kvalitet aktivne materije. Kvalitetni gradijenti, odnosno nosači i lepkovi koji se nalaze u samom preparatu. Iako dvostruko koncentrovaniji u odnosu na konkurentske preparate, Saltus je izuzetno selektivan za gajenu biljku. Odnosno, ne izaziva te karakteristične hloroze za aktivnu materiju imazamoks. To je izuzetno bitno. Hloroza u pojedinim slučajevima mogu odneti i neki deo prinosa.‚‚ – pojašnjava dejstvo preparata Savo Jovanović.

Agrosaveti---Adama---Saltus---suncokret---01

Doza primene Saltusa

Saltus odlikuje duplo veća koncentracija po jednoj litri. Tačnije, on sadrži 80 g imazamoks aktivne materije. Zbog te koncentracije, Saltus odlično suzbija sve značajnije širokolisne korove.

‚‚Doza primene Saltusa po hektaru je između 0,5 i 0,6 litara. Pogodan je kako u jednokratnoj primeni, tako i u dvokratnoj. Odnosno da prvi put idemo sa 0,4 l/ha, a za nekih 7-10 dana idemo sa ostatkom doze, odnosno 0,2 l/ha. Karakteristično za naš preparat, odnosno za njegovu visoku selektivnost, jeste to da ne treba pratiti suncokret, već treba pratiti korove. Delovati na korove kada su oni u početnim fazama, odnosno kada su najosetljiviji na ovaj preparat.‚‚ – kaže Savo Jovanović.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šljive u knjaževačkoj opštini

Korovi u poodmaklim fazama rasta mogu postati rezistentni na tretmane. Iz tog razloga, potrebno je obilaziti parcele. Pratiti šta se dešava. Pratiti razvoj biljaka kako biste mogli blagovremeno reagovati i obezbediti apsolutnu pobedu nad najznačajnijim korovima. Međutim, važno je znati da je optimalan period primene Saltusa sve do formiranje tri para pravih listova.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime