Najlepša je moja njiva – Najlepši usev soje

0
1148
Agrosaveti---Adama---Soja---Saltus---Brezane---Najlepsa-je-moja-njiva-02

Adama Srbija raspisala je konkurs pod nazivom Najlepša je moja njiva. Brojne fotografije su pristigle i nije bilo lako pronaći pet najlepših njiva. Jedna od najlepših je bila i usev soje.

Spyrale Adama 1120x1080

Jedan od izabranih je i Vladan Trajić iz sela Brežina nadomak Požarevca. Vladan je mladi poljoprivredni proizvođač koji sa svojih dvadeset i pet godina vodi računa o usvima i poljoprivrednoj proizvodnji svoje porodice. Iako primarno orijentisan na uzgoj svinja ni obradivih površina nema malo pod Vladanovim vođstvom.

„Pod ratarstvom imamo nekih 10-ak hektara. Imam 50-ak ari voćarstvo, 10-ak ari vinograd, malo povrtarstvo za sopstvene potrebe, a imam i plantažu paulovnije koja se prostire na hektar i po.“ – navodi Vladan uz zadovoljni osmeh.

Agrosaveti---Adama---Soja---Saltus---Brezane---Najlepsa-je-moja-njiva-01

Na foto konkurs se nije prijavio sa idejom da bi njegova fotografija mogla da bude među najboljima, ali prosto nije odoleo izazovu. Za sam konkurs je saznao putem fejsbuk stranice Adama Srbija.

„Po zanimanju sam zaštitar. Radim u poljoprivrednoj apoteci kao stručni konsultant. Adama Srbiju pratim već dugi niz godina. Od kada sam počeo da se bavim ovom strukom. Tako da sam se odlučio kada sam video konkurs da konkurišem i pošaljem fotografiju.“ – navodi Vladan.

PROČITAJTE I...  Soja poskupela za 75 odsto u odnosu na prošlu godinu

Slikom do bolje njive

Za konkursnu fotografiju odlučio se za svoj usev soje. Vladanovo iskustvo sa Adama preparatima traje već nekoliko godina. Koristi ih kako u ratarskim tako i u voćarskim kulturama.

„Kao i prošle godine koristio sam Adamine preparate za suzbijanje uskolisnih i širokolisnih korova. Koristio sam preparat Saltus i kao što vidite korova nema. Soja je u odličnoj kondiciji. Tako da očekujemo fenomenalne prinose“ – objašnjava Vladan

Kao mlad čovek, vezan je za informacione tehnologije i praćenje inovacija kako u svetu tako i kod nas.

„Inovacione tehnologije su veoma značajne. Pre svega što na fejsbuk stranici Adama Srbija ili bilo kojoj drugoj stranici možemo uočiti i iskustva i komentare drugih poljoprivrednih proizvođača, gde možemo da vidimo ko je šta postigao, ko je šta dobio, čime je prskao, kako je zadovoljan. Tako da to ipak mnogo znači. A i samim tim u slobodnom vremenu trudim se da čitam brošure, Adamine preporuke zaštite.“ – pojašnjava Vladan svoje razloge za korišćenje novih tehnologija.

Agrosaveti---Adama---Soja---Saltus---Brezane---Najlepsa-je-moja-njiva

U današnje vreme važno je dobiti prave informacije u pravo vreme. Mnogi se okreću ili forumima ili fejsbuk stranicama kako bi razmenili iskustva sa drugima.

PROČITAJTE I...  Zaštita pšenice i ječma u fazi lista zastavičara za sigurniji prinos

„Preko Adama Srbije dobijam dosta stručnih konsultacija. Praćenjem stranice mogu da uočim i iskustva Adaminih preparata, sam predlog Adamine kompanije za zaštitu useva, tako da nije njih možda ne bi ni znao pravi trenutak primene nekog preparata.“ – navodi Vladan.

Videti da mladi i dalje ostaju na selu uprkos trendu migracija, dokazuje da na naša poljoprivreda tek ima šta da pokaže. A onako kako je Vladan ocenio Fejsbuk stranicu Adama Srbija, tako i mi ocenjujemo njega.

„Stranicu bih ocenio sa brojem 10“.

Prethodni tekstProizvodnja vrhunskog kulena porodice Lemajić
Sledeći tekstPoljoprivreda u opštini Valjevo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime