Poljoprivreda u opštini Valjevo

0
2027
Agrosaveti - Poljoprivreda Valjevo 01

Kada se sagledava ova poljoprivredna godina, bez obzira na to da li je neki kraj manje ili više štete pretrpeo, šteta je neminovno svuda zabeležena. Svaki kraj u Srbiji, shodno svojim poljoprivrednim delatnostima i geografskom položaju, ima nešto da prijavi. Poljoprivreda u opštini Valjevo je pod budnim okom tamošnje Poljoprivredno savetodavnu stručnu službu. Oko deset stručnjaka zaduženo je za 22 000 registrovanih gazdinstava ove opštine i tu ima, uverili smo se, dosta posla.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

„Tu smo negde 50% stočarstvo, 50% voćarstvo. Ovi krajevi su tradicionalno poznati kao stočarski krajevi i da ne navodim te zlatne 70-te i 80-te godine kada smo, samo na teritoriji grada Valjeva, imali 25 hiljada junadi u tovu. Dobar deo poljoprivrednih proizvođača je ostao u stočarstvu. Međutim prebacili su se ili na mlečno stočarstvo, sada sve više na ovčarstvo. Imamo dosta staračkih domaćinstava koja svoje prihode ostvaruju kroz ovčarstvo i imamo blagi rast u ovčarstvu i to postaje sve ozbiljnije. Voćarstvo je takođe u zamahu, pretežno uzgoj šljive, donekle imamo i lep rast u vinogradarstvu, imamo lepih uspeha u uzgajanju malina, kupina … Malinom se bavimo sa nekim promenljivim uspehom koji zavisi od klimatskih uslova. Ima poljoprivrednika koji su i rekorderi u proizvodnji svih vrsta voća“ – saznajemo od Svetislava Markovića, direktora PSSS Valjevo.

PROČITAJTE I...  Hitno potrebna pomoć! Krdo od 1000 krava i konja umire od žeđi na Suvoj planini

Osavremenjavanje proizvodnje

Od savetovanja oko vođenja ratarske ili voćarske proizvodnje, uvođenja analiza zemljišta ili matičenja grla stoke, do najnovijih trendova i tehnologija. Stručne službe ovog kraja zapravo najviše posla imaju u radu sa proizvođačima. S obzirom na to da je u ovom kraju neretko reč o tradicionalnim poljoprivrednim gazdinstvima, zanimalo nas je i koliko su otvorena za savremene trendove proizvodnje koji se sve više nameću.

Adama Sultan 1120x180

„Meni je drago da u poslednjih nekoliko godina sazreva jedan novi naraštaj poljoprivrednih proizvođača. To su pretežno mladi ljudi, koji, dobrim delom, sarađuju sa Poljoprivrednom stručnom službom. Mi nismo u mogućnosti da podmirimo potrebe svih naših poljoprivrednih proizvođača. Ali jedan određen broj ljudi i velikih poljoprivrednih proizvođača, pogotovo onih koji kreću u proizvodnje, je oslonjeno na nas i u nama nalazi veliku podršku. To i nama daje snagu da vidimo da naš rad ima efekte. Sve više poljoprivrednici se okreću i nauci, tome dosta doprinose i moderni mediji i iskustva koja mi prenosimo iz Evrope. Iskustva naših dobrih proizvođača sa raznih terena, tako da se može naći primera gde proizvodnja ne zaostaje za evropskom“ – ističe Svetislav Marković.

PROČITAJTE I...  Uzgoj oraha: Nova štetočina uništava isključivo plod i to stoprocentno!

Uz sve nove trendove i tehnologije, čak i najsavesnije proizvođače, ova godina nije zaobišla. I u valjevskoj opštini, na žalost, gotovo da nema proizvođača koji nisu, ili se uskoro neće naći, u problemu pripremanja za narednu godinu.

pylon galenika jan 023

Udruživanje usled nedostatka repromaterijala

Sela nadomak Valjeva su manje više brdska i dosta razbacana. Domaćini su mahom prinuđeni da, takoreći, svaštare kada je poljoprivredna proizvodnja u pitanju. Parcle su rasprostranjene, u smislu da nisu blizu jedna drugoj. Niko se više ne oslanja samo na ratarstvo, tome se uvek dodaje i stočarstvo, a sve češće i voćarstvo. Ostaje međutim problematika nemogućnosti udruživanja u zadruge. Baš usled geografskog problema, kada je stočarstvo u pitanju, i nedostatak sadnog materijala kada je u pitanju voćarstvo.

Edukacija proizvođača, savetovanje o tome kako se, nakon ove, upustiti u novu poljoprivrednu godinu ali i upoznavanje sa fondovima EU. Samo su neke od aktivnosti koje će Savetodavna služba Valjeva preduzimati u narednom periodu i, kao i ostale, nadati se najboljem u godini pred nama.

KWS banner 728x90

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstNajlepša je moja njiva – Najlepši usev soje
Sledeći tekstSavremena proizvodnja jabuka u Horgošu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime