Bolesti krompira

0
328
krompir
Foto: Pixabay

Krompir spada u biljke koje bolesti najjače napadaju, te je na njih veoma osetljiv. Najveći broj bolesti na krompiru izazivaju gljivični paraziti, zatim virusna oboljenja, dok je znatno manje onih koje izazivaju bakterije. Postoji takođe izvestan broj neparazitnih oboljenja koja mogu prouzrokovati znatne štete na krompiru.

Adama Asorbital 1120x180

Bolesti krompira javljaju se u različito vreme i na različitim organima krompirove biljke počev od klice, pa preko korena, stolona, stabla i lista, sve do krtole, (od njenog formiranja, pa do kraja čuvanja u skladištu). Neke bolesti se javljaju samo na pojedinim  organima biljke i napadaju samo krtole, korenov sistem i stolone, a druge samo listi i nadzemne delove, dok treće napadaju i jedno i drugo.

Zašto krompir napada veliki broj bolesti

Krompir je podložan napadu bolesti u toku svog rasta, u svim fazama vegetacionog perioda, a isto tako i za vreme zimskog čuvanja uključujući i period pripreme krtola za sađenje. Ovako veliki broj bolesti i dug period napada na krompirovu biljku posledica je činjenice da krompir sadrži veliki procenat vode, kako u nadzemnoj, tako i u podzemnoj masi, te tako predstavlja odličan supstrat za razvoj bolesti.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Kako nastaju i kako se šire gljivična oboljenja

Zajedničko svim bolestima koje se javljaju na kropmpiru jeste da one pod određenim uslovima, mogu naneti ne samo manje ili veće štete proizvodnji krompira, već je mogu i sasvim uništiti, ako se blagovremeno ne preduzmu odgovarajuće mere zaštite. Otuda je borba protiv biljnih bolesti i štetočina sastavni i obavezni deo tehnološkog procesa proizvodnje krompira. Kako su gljivična oboljenja na krompiru najmnogobrojnija, neophodno je navesti njihove zajedničke opšte karakteristike.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja krompira u Lukinom Selu

Ove bolesti prouzrokuju sitne gljivice koje su nevidljive golim okom i mogu se identifikovati samo pod mikroskopom. To su patogene gljivice čiji organizam nije tako savršen da bi mogao da stvara, odnosno da vrši sintezu hrane za svoj razvoj, već se parazitski razvijaju na pojedinim delovima biljke ili krtole krompira.

1120x180px

Ove sitne nevidljive gljivice razmnožavaju se na sledeći način. Nevidljiv parazit gljive sačinjen je od isprepletanih tankih niti, koje se nazivaju micelije, i hrani se na podlozi krompira. Na njihovim krajevima, pod povoljnim uslovima razvoja, obrazuju se još sitniji reproduktivni organi koji se nazivaju spore. Nakon sazrevanja spore otpadaju i bivaju zahvaćene vetrom, vodom, insektima i prenesene na drugu biljku krompira. Obično tu klijaju i kroz prirodne otvore na listu (stome) ili kroz oštećena mesta na nadzemnim delovima ili krtoli prodiru u unutrašnjost biljke.

Prethodni tekstJELA i lekovite iglice
Sledeći tekstMale porodične vinarije – borci za spas starih vinskih podruma u Crvenki

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime