Kupusna sovica: Masovno napada povrće i svo lišće može da uništi

0
772
kupus zastita
Foto: Pixabay

Kupusna sovica (Mamestra brassicae) spada u značajne štetočine kupusa i kupusnjača, ali pravi štete i na drugim poljoprivrednim kulturama kao što su salata, spanać, šećerna repa, paprika, paradajz i dr.

Gusenice su zelene (mlađe) do smeđe (starije) boje, a telo im je suženo prema glavi. Prednja krila leptira su u osnovi tamnosiva, odnosno maslinasto-smeđe boje sa izraženom bubrežastom mrljom. Sveže položeno jaje je bele boje, dok je starije jaje sivkasto ili zelenkasto.

kupusna sovica galenika fitofarmacija
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Prva generacija kupusne sovice napada u junu

Kupusna sovica prezimljava kao lutka u zemljištu, dok se leptiri najčešće pojavljuju u maju i junu mesecu. Prva generacija gusenica se hrani tokom juna, zatim se učaure u zemljištu i kasnije nastaju leptiri koji lete u julu i avgustu.

Druga generacija napada krajem leta

Druga generacija gusenica javlja se krajem avgusta i septembra. Veće štete pravi druga generacija gusenica u odnosu na prvu.

Gusenice se hrane izgrizajući lišće, tako što u početku prave male rupice na listovima, a kasnije se ubušuju u kupus, praveći hodnike.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Veliki problem pravi i njihov izmet, zbog čega listovi trule i nastaje njihovo trajno oštećenje. Tragovi koji ostaju deluju kao da je list nagoreo od sunca, ali uz prisustvo rupa koje znače prisustvo ove štetočine.

PROČITAJTE I...  Prolećno plavo prskanje nakon rezidbe

Povećana vlažnost, navodnjavanje povrća i gusti zasadi koji zadržavaju vlagu, kao i intenzivna ishrana azotnim đubrivima pogoduju razvoju kupusnih sovica. Ukoliko se javi masovna pojava celokupna lisna masa gajenih biljaka može biti uništena.

Mere zaštite

Mreža zaštite kultura može da umanji napade.

Savetuje se i suzbijanje insekticidom na početku zaraze, pre toga se ipak mora utvrditi prag oštećenja. U tu svrhu može da se koristi preparat KOZAK kompanije Galenika-Fitofarmacija. On se koristi u dozi 0,15-0,2 l/ha tretiranjem u vreme pojave larvi III I IV stupnja.

Važna napomena:
Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstStočarstvo pred krahom: Napuštanje postojećeg sistema jedini spas
Sledeći tekstZa uređenje kanalske mreže u Vojvodini dodatnih 600 miliona dinara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime