Efikasna zaštita KROMPIRA od PLAMENJAČE

0
6079

Opasnost od pojave plamenjače je prisutna zbog povećane vlažnosti vazduha, a naročito u intezivnoj proizvodnji krompira, odnosno krompira koji se zaliva. Ovo je sigurna zaštita.

Plamenjača krompira je patogen koji je sklon brzom razvoju novih sojeva i pri tome, svaki novi soj je agresivniji od prethodnog. Period inkubacije je kraći, odnosno, bolest se brže razvija. Nekada je bilo potrebno 7-10 dana, a danas od 3 do 5 dana. Na sve to, simptomi su dosta destruktivniji.

Infinito – neumoljiv prema plamenjači krompira

„Još od uvođenja Infinita na evropsko tržište od 2007. godine, pa do danas kompanija Bayer radi redovne godišnje kontrole preparata INFINITO na efikasnost suzbijanja plamenjače. Osim toga, napravljen je i program koji, pored praćenja efikasnosti Infinita, procenjuje i osetljivost patogena na obe aktivne materije koje čine Infinito, a to su propamokarb hidrohlorid i fluopikolid. Svih 15 godina, Infinito je ostao dosledan u efikasnom suzbijanju plamenjače“, objašnjava Marija Polić, ispred kompanije Bayer.

Marija ističe da je kroz sve oglede koji su lokalno urađeni potvrđeno da je preparat Infinito najbolje rešenje za ovaj problem, jer suzbija sve sojeve plamenjače krompira.

PROČITAJTE I...  Hibrid KUKURUZA rane FAO GRUPE 330, pogodan za SUŠNE uslove

„Ono što bih još volela da naglasim, to je da za period od 15 godina nije došlo do pojave rezistentnosti“, navodi Marija.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Način primene

Infinito se koristi preventivno, za vreme intezivnog porasta krompira. Može se koristiti 4 puta tokom vegetacije, sa razmakom od 7-10 dana.

Najčešća praksa kod naših proizvođača je primena ovog preparata u poslednjim tretmanima za plamenjaču, gde se sprečava širenje infekcije sa lista (nadzemnog dela biljke) na krtole. Na ovaj način se dobijaju krtole koje su zdrave i koje će se lako i dugo skladištiti.

Pored primene u krompiru, preparat Infinito se može koristiti u krastavcu, salati i luku.

Marija Polić, Bayer

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstNovo u ponudi: Duplex pro – vrhunska zaštita pšenice i šećerne repe od prouzrokovača bolesti
Sledeći tekstŠtete i SUZBIJANJE STENICE u VOĆNJACIMA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime