Čista njiva bez korova: Aktuelna primena totalnih herbicida na strništima

0
529
njiva zetva galenika fitofarmacija
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Nakon žetve strnih žita neophodna je primena totalnih herbicida na strništima, a za takvu tvrdnju postoji više objektivnih razloga. Nakon padavina, tvrdokorni korovi će početi sa intenzivnim rastom, cvetanjem i odbacivanjem semena koje će završiti na zemljištu naših oranica i prvim sledećim kulturama praviti značajnu konkurenciju. Takođe je poznato i da se višegodišnji korovi mehanizovanom obradom umnožavaju.

Proleće iza nas je bilo izuzetno povoljno za razvoj korova u svim gajenim kultura, pa je primetno i otežano njihovo suzbijanje što je na dosta lokaliteta uslovilo dodatni herbicidni tretman. U usevima kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe je tokom proleća postojala opasnost da korovi prerastu optimalnu fazu za njihovo suzbijanje i da postanu nerešivi. Zbog toga, preporuka je da neizostavna borba sa korovima počne tretiranjem strništa totalnim herbicidima. Takvim tretmanom uništavamo sve korovske vrste.

Toplota, sunčeva svetlost, optimalna vlažnost zemljišta i prisustvo banke semena su glavni faktori intenzivnog rasta korovskih biljaka. Veoma je bitno da mi, kao odgovorni ratari, svojim aktivnostima utičemo na smanjenje banke semena korovskih biljaka na svojim parcelama, a primena totalnog herbicida je sigurno jedna od najboljih mera.

PROČITAJTE I...  Imate plastenik? Ove radove obavezno sprovedite tokom jeseni i zime

Padavine koje su nas trenutno zadesile će izazvati intenzivan porast korova na strništima, a ukoliko se na istoj parceli naredne sezone seje kukuruz, soja, suncokret ili šećerna repa, pravo je vreme da počnemo sa borbom protiv korova već sada.

Poznato je da je značaj upotrebe totalnog herbicida na strništima veliki i zato njegova primena postaje neophodna mera. Svrha korišćenja totalnog herbicida je višestruka jer na taj način:

  • umanjujemo potencijal korova u narednim godinama,
  • redukujemo mogućnost pojave smanjene osetljivosti korova na neke od herbicida,
  • suzbijamo višegodišnje korove,
  • ovim tretmanom smanjujemo potencijal rezistentnog divljeg sirka.

Vodeći herbicidi u suzbijanju divljeg sirka u kukuruzu pripadaju hemijskoj grupi sulfoniluree, a poznato je da je divlji sirak na pojedinim lokalitetima razvio rezistentnost na najprimenjivije herbicide.

GLIFOL – Vodeći totalni herbicid

Glifol se proizvodi od najboljih sirovina. Biljke ga lako usvajaju, sadrži kvalitetan okvašivač, a samim tim sprečava se i spiranje preparata. Lako se transportuje do rizoma i vršnih tačaka porasta. Glifol je vodeći totalni herbicid, ocenjen kao najbolji u svojoj grupi.

PROČITAJTE I...  Bumper P - za sigurnu proizvodnju pšenice i ječma

Glifol je najbolje primeniti kada je vreme mirno i bez vetra, jer na taj način sprečavamo zanošenje na ostale biljne vrste. Glifol je neselektivan, pa uništava sve biljne vrste sa kojima stupi u kontakt. Zbog toga je preporuka kompanije Galenika-Fitofarmacija da se primena Glifola obavi u popodnevnim, večernjim časovima, kada je niža temperatura, jer tada biljke otvaraju stome, pa je i delovanje herbicida bolje.

Preporučena doza primene Glifola je od 6 do 8 l/ha, u zavisnosti od korovskih vrsta.

pylon galenika jan 023

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Prethodni tekstNiža cena tovnih bikova u Užicu i teladi u Požarevcu | Cene stoke i stočne hrane
Sledeći tekstProblemi u proizvodnji kajsija: Zašto nema očekivanog roda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime