Problemi u proizvodnji kajsija: Zašto nema očekivanog roda

0
631
Agrosaveti proizvodnja kajsija Somodji 03

Na plantažama kajsije u Hajdukovu ni ove godine nema očekivanog roda, jer su mrazevi i ovog proleća uzeli svoj danak. Proizvođači u šali kažu da je kajsija postala kao južno voće, a opet neki ističu da se kajsije možemo najesti tek svake četvrte godine. Bilo kako bilo, na severu Bačke, tačnije u Hajdukovu na plantažama Mihalja Somođija, roda ima tek za degustaciju.

Spyrale Adama 1120x1080

“Mi imamo 4 jutra pod kajsijama, od toga deo je desetogodišnji zasad, petogodišnji, a imamo i jedan deo mladog voća. Pretprošle godine smo imali koliko-toliko solidan rod, prošle godine oko 15%, a ove godine skoro ništa. Zato se ona ne bi trebala gajiti kao jedino voće, jer je s njom kao na lutriji.” – kaže Mihalj.

“I ove godine je 95% kajsije smrzlo. Imali smo iznad proseka toplo vreme u februaru, pa nam u drugoj polovini marta naiđu hladni dani. Ove godine smo 23.-24. marta imali mraz od -4, tada su kajsije pretrpele prva oštećenja. Mrazeva je bilo sve do 10. aprila, to ih je dotuklo.” – kaže Nikola Ostrogonac iz PSS Subotica.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti proizvodnja kajsija Somodji 02

Pa ipak, naš domaćin uprkos jednom velikom “NIŠTA” mora da nastavi da ulaže kao da je kajsija rodila, kako bi je sačuvao za dogodine. Inače, proizvodnja kajsije na ovom pesku u Hajdukovu na imanju porodice Somođi predstavlja tradiciju, jer ju je proizvodio i Mihaljev otac. Sortiment i tehnologija su se menjali, ali je ova voćna vrsta oduvek na plantažama naših domaćina.

PROČITAJTE I...  Organsko voćarstvo

“Imamo i ranijih i kasnijih sorti. Te ranije uvek imaju dobru cenu. Pretprošle godine smo čak i izvozili. Kad kajsija rodi, dobro ide, traži se i za rakiju.” – ističe Mihalj.

SUŠENJE KAJSIJE

Da se plaća i suvim zlatom, džabe, kada roda nema. Međutim, nije mraz jedini neprijatelj kajsije. Na žalost, sušenje kajsije je nešto što prati njenu proozvodnju u čitavoj Srbiji, kao i u Evropi.

Agrosaveti proizvodnja kajsija Somodji 01

“Sušenja kajsije ima svuda, ali mislim da je to ovde kod nas na pesku izraženije. Pričali smo o tome i sa agronomima, ni oni ne znaju tačan razlog za sušenje kajsije. Dešavalo se da bude u punom cvetu i da se samo krene sušiti. Neke se osuše preko leta. Profesori kažu da još uvek nemaju odgovor na pitanje zašto se to dešava. Nije to samo problem u Srbiji, već u čitavoj Evropi. Postoje i prave se sada neke sorte koje su otpornije na to sušenje.” – kaže Mihalj.

Nije reč o jednom, ili dva stabla u voćnjaku, već na primer od ovih 800 stabala, 50-60 se osušilo ove godine, dodaje naš domaćin. On svake godine obnavlja voćnjak, na mesto osušene, sadi novu i tako svake godine.

PROČITAJTE I...  Berba kajsije i odbrana od grada

Zbog problematične proizvodnje, Mihalj ne planira da proširuje površine pod kajsijom, a kao što je na početku rekao, proizvodnjom kajsije se može baviti samo uz još neke voćne vrste, jer se na lutriji retko dobija.

Prethodni tekstČista njiva bez korova: Aktuelna primena totalnih herbicida na strništima
Sledeći tekstSistem krava-tele u Belegišu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime