Za korišćenje pesticida neophodno da se prođe obuka

0
461
prskanje pesticidi
Foto: Pixabay

Profesionalni korisnici pesticida u Srbiji moraće da prođu osnovnu obuku, odnosno moraće da imaju sertifikat profesionalnog korisnika, a za sertifikate poljoprivrednici će morati da polažu ispit. 

Adama Maganic 1120x180

Kontrole na ostatke pesticida su sve rigoroznije. U Zakonu o sredstvima za zaštitu bilja koji je stupio na snagu prošle godine naglašava se da pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice, koje koristi sredstva za zaštitu bilja u okviru svojih profesionalnih aktivnosti, kao i u slučaju stavljanja svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište, smatra se takozvanim profesionalnim korisnikom.

Ministarstvo poljoprivrede, pre par dana objavilo je pravilnik koji se odnosi na sprovođenje obučavanja onih koji u proizvodnji koriste sredstva za zaštitu bilja. 

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Kako je objašnjeno, osnovna obuka podrazumeva sticanje znanja o bezbednoj primeni, rukovanju, skladištenju, transportu i odlaganju sredstava za zaštitu bilja i trajaće 10 nastavnih časova. Provera znanja će se raditi u vidu pisanog testa. Oni koji polože dobijaće sertifikate koji će važiti 5 godina.

Postoji i dopunska obuka koja podrazumeva obnovu znanja i sprovodiće se posle 5 godina od dobijanja sertifikata profesionalnog korisnika.

galenika Plavo ulje 1120x180

Kako piše „Agropres”, a prenosi Politika, uskoro se očekuje i više detalja o tome ko će i kada pozivati na obuke, da li će se one plaćati i ostali detalji koji su sada nejasni.

PROČITAJTE I...  Kukuruz - Kvalitetan plan zaštite od korova i ishrane dokazan u praksi

Pravilnik možet preuzeti na ovom linku: Pravilnik o programu i načinu sprovođenja obuke i načinu provere znanja radi izdavanja sertifikata profesionalnog korisnika

Adama Forapro 1120x180

Zakon možete pročitati na ovom linku: Zakon o sredstvima za zaštitu bilja

Prethodni tekstZaštita vinove loze od izmrzavanja
Sledeći tekstMedveđe grožđe – listovi poznati kao UVIN ČAJ

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime